Deksel muurvast? Met deze trucs krijg jij je potje zo open

deksel-potje-29042022.jpg

We maken het allemaal weleens mee: je bent aan het koken en wil dat potje saus toevoegen aan je maaltijd, maar de deksel lijkt wel vastgelijmd te zitten. Radar heeft voor jou dé tips om dat stroeve dekseltje gemakkelijk los te krijgen!

Waarom zit zo'n deksel eigenlijk zo vast? Dat komt doordat fabrikanten het potje vacuüm zuigen, zodat er geen zuurstof bijkomt en het langer goed blijft. Om een vastzittend potje open te krijgen, moet je dus het vacuüm verbreken en lucht toelaten. We hebben in onze WhatsAppgroep gevraagd naar tips en de reacties stroomden binnen. 

Gebruik een blikopener

Een veelgenoemde en makkelijke tip. 'Met mijn blikopener wip ik het deksel open, zodat er lucht onder komt', zegt Gerda. Je hoort dan een plop, waardoor je weet dat het vacuüm verbroken is. 

Er zijn overigens ook speciale 'pottenopeners' op de markt, al zal een gewone blikopener ook de daad verrichten. 

Een tik op de deksel of op de bodem

'Ik sla een keertje op de deksel, want dan gaat de druk even onder de deksel weg en dan draai je hem makkelijk open', zegt Jeffrey. Je kunt dit ook op het aanrecht of een snijplank doen, maar let er dan wel op dat je het niet te hard doet. 

Ook zijn er veel mensen die een tik geven op de onderkant, dit wordt ook wel de 'waterslagmethode' genoemd. Je houdt het potje ondersteboven in een schuine hoek en geeft een tik. Hierdoor verhoogt de druk bij de deksel waardoor het vacuum wordt verbroken.

Hefboom met mes of lepel

Een tip die verder veel voorbij komt. 'Een mes tussen de deksel en 't potje zetten, een beetje duwen, zodat er lucht ontsnapt. Dan is 'ie zo open', zegt Anita. Je kunt hier ook een lepel of een ander hulpmiddel voor gebruiken. 

Maak een gaatje in de deksel

Ga je het potje in één keer opmaken? Dan kun je ook een gaatje prikken in de deksel, om er zo lucht bij te laten. Doe dit bijvoorbeeld met een scherp mes of een kurkentrekker. 

Zorg voor meer grip

Tot slot kun je ook proberen je eigen kracht te verhogen; met meer grip zal het makkelijker zijn om het potje open te draaien. Zo kun je rubberen schoonmaakhandschoenen, een antislip doekje, schuurpapier of een natte theedoek gebruiken.