Deze nieuwe wetten gaan in op 1 januari 2024

Het ministerie van Justitie en Veiligheid voert vanaf 1 januari 2024 een aantal nieuwe wetten in. Wij zetten ze voor je op een rij.
Doxing wordt strafbaar
Doxing, het delen van persoonsgegevens van een ander om diegene te intimideren, is per 1 januari 2024 strafbaar. Vaak zijn hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici het slachtoffer van doxing. Maar ook adressen en telefoonnummers van wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van de gemeenten worden verspreid om ze te intimideren.
Overigens wordt doxing niet beperkt tot bepaalde beroepen. Je kunt er bijvoorbeeld ook mee te maken krijgen als je ex-partner je wil intimideren en daarom foto’s of gegevens van je deelt.
Omdat slachtoffers van doxing vrezen voor hun veiligheid en de veiligheid van naasten en niet meer onbezorgd hun mening kunnen verkondigen, wordt dit vanaf 1 januari 2024 strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op of een geldboete van maximaal 22.500 euro.
Je kunt een gecombineerde achternaam krijgen
Ouders kunnen hun kinderen vanaf 1 januari 2024 een dubbele achternaam geven: zowel die van allebei de ouders. Kies je ervoor om je eerstgeboren kind beide achternamen te geven? Dan geldt dat ook voor alle volgende kinderen.
Deze gecombineerde achternaam wordt met terugwerkende kracht mogelijk voor kinderen die na 1 januari 2016 geboren zijn, mits dit het oudste kind van het gezin is. Je hebt heel 2024 om hier een keuze over te maken.
Maak je als ouders geen keuze over de achternaam van je kind? Dan krijgt je baby de achternaam van de moeder als jullie niet getrouwd of geregistreerd partners zijn. Als dit wel zo is, krijgt het kind de achternaam van de vader of duomoeder.
Woning sluiten bij ernstig geweld
Burgemeesters kunnen per 1 januari 2024 een woning sluiten als er sprake is van ernstig geweld, zoals beschietingen of explosies. Burgemeesters mochten al een woning sluiten bij ernstige verstoring van de openbare orde door gedragingen die plaatsvonden in die woning. Maar dat bleek niet in alle gevallen toereikend, vandaar dat dit aangepast wordt.
Dierenmishandeling of -verwaarlozing strenger gestraft
Het mishandelen of verwaarlozen van dieren wordt vanaf 1 januari 2024 steviger aangepakt. De mogelijkheden om bedrijven te sluiten als het welzijn van dieren wordt bedreigd, wordt bijvoorbeeld verruimd. Ook kan het houden van dieren verboden worden.
Daarnaast wordt de wettelijke maximumstraf verhoogd naar vijf jaar. Als je een dier mishandelt of verwaarloost, kun je dus vijf jaar gevangenisstraf krijgen.
Recht op nadeelcompensatie
Per 1 januari is het recht op nadeelcompensatie wettelijk vastgelegd. Deze vergoeding krijg je als je als bedrijf of burger meer last hebt van het rechtmatig handelen van de overheid.
Bron: Rijksoverheid