Van het verdwijnen van het prijsplafond tot de AOW: dit verandert er per 1 januari 2024

1 Januari

In het nieuwe jaar gelden er allerlei nieuwe wetten en regels. Wat verandert er voor jou per 1 januari 2024? Radar zet het op een rij. 

Het minimumloon stijgt

Op 1 januari 2024 verandert het wettelijk minimumloon per maand in een minimumloon per uur. Ook gaat het minimumloon omhoog. Vanaf 2024 gelden de volgende bedragen: 

De AOW gaat omhoog

De stijging van het minimumloon heeft niet alleen effect op mensen die het minimumloon betaald krijgen: ook de AOW stijgt. Ongehuwde alleenwonenden ontvangen per 1 januari 1.166,11 euro zonder loonheffingskorting of 1.459,53 euro met loonheffingskorting. 

Voor mensen die samenwonen of getrouwd zijn geldt: 792,79 euro zonder loonheffingskorting of 991,87 euro met loonheffingskorting. 

Alcohol wordt duurder

De accijns op alcohol stijgt per 1 januari 2024 met 8,4 procent. Ook wordt de accijns op bier gekoppeld aan het alcoholgehalte. Hoe meer alcohol, hoe hoger de accijns. 

Eerder onderzocht Radar al of we hierdoor minder alcohol gaan drinken, maar dit blijkt niet het geval. We gaan eerder goedkopere drankjes drinken of alcohol in het buitenland kopen. 

Toeslagen gaan omhoog

De huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag stijgen per 1 januari 2024.De zorgtoeslag gaat juist omlaag. Eerder zette Radar al op een rij om welke bedragen het gaat en wat dit voor jou betekent. 

Gemeentelijke belastingen stijgen

Als huiseigenaar betaal je in 2024 gemiddeld 5,8 procent meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat komt neer op een stijging van 51 euro, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Wij zetten voor je op een rij welke belastingen stijgen. 

E-sigaretten met een smaakje verboden

Vanaf 1 januari 2024 is de verkoop van e-sigaretten en vapes met een smaakje verboden. De enige smaak die nog is toegestaan is tabaksmaak. Het verbod moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Zij vapen namelijk veel en kunnen makkelijk aan zo’n e-sigaret komen

Frisdrank wordt duurder

De belasting op alcoholvrije dranken gaat vanaf 1 januari 2024 omhoog. Het kabinet verhoogt de zogenoemde verbruiksbelasting om mensen eerder te laten kiezen voor gezondere dranken zoals water. 

Per honderd liter stijgt de belasting van 17,30 euro naar 26,13 euro. Dit geldt voor limonade, vruchtensappen, groentesappen, alcoholvrij bier, alcoholarm bier met 0,5 procent alcohol of minder en andere dranken met maximaal 1,2 procent alcohol. Mineraalwater wordt vanaf 1 januari 2024 juist vrijgesteld van deze belasting. 

Energietoeslag en prijsplafond verdwijnen

Op 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond. In 2023 werd hiermee een maximale prijs voor gas en stroom afgesproken, maar dit verdwijnt. Ook de energietoeslag verdwijnt. Eerder legde Radar al uit wat dit voor jou betekent.

Reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt op 1 januari 2024 van 0,21 euro per kilometer naar 0,23 euro per kilometer. Dit betekent echter niet dat jouw reiskostenvergoeding ook stijgt. Je werkgever hoeft niet in deze verhoging mee te gaan. 

Radar zocht eerder uit of mensen genoeg reiskostenvergoeding krijgen. Dit blijkt bij een overgrote meerderheid niet het geval. 

Geen plastic meer in de horeca

Horecabedrijven mogen vanaf 1 januari 2024 geen wegwerpbekers, bestek of verpakkingen van plastic meer aanbieden zonder daar een extra toeslag voor te rekenen. Deze regel geldt al sinds 1 juli voor afhaal en bezorging, maar omvat nu ook gebruik ter plaatse. Herbruikbaar servies moet door deze regel de norm worden. Dit geldt ook voor festivals en bedrijfsrestaurants. 

Tegelijkertijd stopt de handhaving op deze plastictoeslag. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal in 2024 niet controleren of horecabedrijven zich hier ook daadwerkelijk aan houden. 

Vliegbelasting wordt hoger

De vliegbelasting gaat op 1 januari 2024 omhoog van 26,43 euro per persoon per vlucht naar 28,58 euro per persoon per vlucht. Hiermee wil de regering vliegreizigers bewust maken van het milieueffect van vliegen en alternatieven zoals de trein aantrekkelijker maken. 

Rente studieschuld omhoog

De rente op studentenleningen stijgt per 1 januari 2024 naar 2,56 procent. Dat is meer dan vijf keer zo hoog als de rente nu (0,46 procent). Eerder zette Radar al op een rij welke studenten deze hogere rente moeten betalen en wat dit betekent voor hun studieschuld. 

Jubelton afgeschaft

Tot eind 2022 konden ouders nog ruim 100.000 euro belastingvrij aan hun kind(eren) schenken voor het kopen van een huis. In 2023 is dit bedrag versoberd naar 28.947 euro en per 1 januari 2024 wordt deze schenking helemaal afgeschaft. 

Vermogensbelasting omhoog

Vanaf 1 januari 2023 gaat de belasting op vermogen flink omhoog. Inkomsten uit spaargeld, obligaties, aandelen of een tweede woning worden vanaf 2024 belast met 36 procent. In 2023 was dit nog 32 procent. 

Wettelijke rente verhoogd

De wettelijke rente wordt met ingang van 1 januari 2-24 verhoogd van 6 procent naar 7 procent. Dit is de rente die een schuldeiser volgens de wet kan eisen als jij een geldsom niet betaalt. 

Nieuwe wetten gaan in 

Vanaf 1 januari 2024 worden een paar nieuwe wetten van kracht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een gecombineerde achternaam krijgen: die van allebei de ouders. En het delen van persoonsgegevens van een ander om diegene te intimideren wordt strafbaar. 

Albert Heijn verkoopt geen tabak meer

Hoewel supermarkten nog tot en met juni 2024 tabak mogen verkopen, stopt Albert Heijn hier per 1 januari mee. Vanaf dan verkoopt de supermarktketen geen tabak en aanverwante producten meer.