background branding

Meerderheid krijgt onvoldoende reiskostenvergoeding: ‘Kan benzine niet eens betalen’

Woon-werkverkeer.jpg

Per 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd naar 21 cent per kilometer. Mogelijk ontvang je hierdoor meer reiskostenvergoeding. Radar vroeg zich af of jij genoeg vergoeding krijgt om jouw woon-werkverkeer te kunnen betalen. Bij een overgrote meerderheid blijkt dit niet het geval.

Grote meerderheid ontvangt te weinig

Radar zette de volgende vraag online: Dekt jouw reiskostenvergoeding de kosten van jouw woon-werkverkeer volledig?

In totaal reageerden 583 mensen op deze poll. Een overgrote meerderheid van 82 procent geeft aan niet genoeg reiskostenvergoeding te ontvangen om hun woon-werkverkeer volledig te kunnen betalen. Bij 13 procent is de reiskostenvergoeding wel voldoende. Bij 5 procent wisselt het: de ene maand dekt hun reiskostenvergoeding de kosten die ze maken, de andere maand niet.

Gestegen kosten en maximale vergoeding

De gestegen vervoerskosten worden vaak genoemd als reden waarom de reiskostenvergoeding niet toereikend is. Dit geldt niet alleen voor mensen die met de auto naar hun werk gaan, maar ook voor mensen die met het OV reizen. “Brandstof in Nederland is veel te duur geworden. Ik kan met 21 cent per kilometer de benzine niet eens betalen”, laat een deelnemer weten. “Openbaar vervoer kost per dag meer dan ik als vergoeding ontvang”, vertelt een ander.

Ook geven veel mensen aan dat er een maximum zit aan de hoeveelheid reiskosten die ze ontvangen. Bedrijven vergoeden de kosten van woon-werkverkeer tot een bepaald aantal kilometers of tot een maximum bedrag. Een deelnemer vertelt: “Ik krijg voor maximaal 65 kilometer per dag vergoed terwijl ik daadwerkelijk 73 kilometer rijd. Per dan is 8 kilometer voor eigen rekening. Per rit loop ik hierdoor 1,68 euro mis. Dat is op jaarbasis ongeveer 400 euro die niet vergoed wordt.” 

Werkgevers stimuleren duurzaam reizen

Uit de antwoorden blijkt ook dat werkgevers hun personeel door middel van de reiskostenvergoeding stimuleren om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. “Ik reis met het ov naar mijn werk, want andere manieren van reizen worden niet vergoed.” laat een deelnemer weten. 

“Gebruik van openbaar vervoer wordt volledig vergoed”, vertelt een ander. “De kilometervergoeding bij gebruik van de auto is minimaal. Daar kom ik het dorp nog niet mee uit.”  

Fietsen loont

Deelnemers die op hun fiets naar het werk gaan, geven dan ook aan hun woon-werkverkeer makkelijk te kunnen betalen. Soms verdienen ze zelfs aan hun reiskostenvergoeding. Zo laat een deelnemer weten: “Ik ga op de fiets, doe één keer per jaar een servicebeurt en heb af en toe een nieuwe band nodig. Aan de vergoeding hou ik over.”

Radar heeft een gratis nieuwsbrief

Wil jij stemmen op onze volgende poll? Hij verschijnt vaak in onze gratis nieuwsbrief! Schrijf je in en krijg onze nieuwste artikelen in je mailbox.