background branding

Reiskostenvergoeding dekt kosten vaak niet, 'onacceptabel' zegt CNV

05042022-wegverkeer.jpg

Veel werkenden in Nederland krijgen van hun werkgever geen kostendekkende reiskostenvergoeding. Dit stelt vakbond CNV op basis van een peiling onder ruim 1300 leden die de auto nodig hebben om op het werk te komen.

Van elke tien ondervraagden moesten er bijna negen toeleggen op hun reiskosten. De bond merkt daarnaast op dat ze momenteel vrijwel allemaal ook geen hogere reiskostenvergoeding krijgen van hun baas, ondanks dat ze wel veel meer kwijt zijn aan brandstof. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen aan de pomp de laatste tijd flink opgelopen.

CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt dat hij schrikt van de cijfers. Hij vindt het erg dat de reiskostenvergoedingen niet kostendekkend zijn, zelfs nu de accijns aan de pomp is verlaagd. Ook stoort hij zich eraan dat werkgevers de reiskostenvergoedingen onder de huidige omstandigheden niet opschroeven. 'Onacceptabel wat ons betreft, zeker in een tijd waarin de inflatie oploopt naar 12 procent.'

Onbelaste kilometervergoeding omhoog

CNV klaagde onlangs al over de 'volstrekt ontoereikende reiskostenvergoeding' van veel werknemers. CNV roept de Tweede Kamer daarom op om dinsdag voor een motie van CDA en VVD te stemmen om de onbelaste kilometervergoeding van 19 naar 23 cent te verhogen per 1 januari 2023. Ook wil de bond dat werkgevers vervolgens ook echt gebruik gaan maken van die hogere vrijstelling van 23 cent, en dat ze hun reiskostenvergoedingen gaan aanpassen.

Bron: ANP