Dieselauto's met fraudesoftware nog steeds actief

diesel98.jpg

Ongeveer 115.000 Nederlanders rijden nog rond in dieselauto's met gemanipuleerde software. Die zorgt ervoor dat de dieselauto in het laboratorium netjes binnen de uitstootnormen blijft. Zodra de wagen de weg opgaat stoot het tientallen keren meer schadelijke stoffen uit. Dat meldt het AD maandag.

Een jaar geleden kregen ongeveer 175.000 bestuurders van dergelijke auto's een brief met de oproep om terug te gaan naar de dealer vanwege de gemanipuleerde software. Uit nieuwe cijfers die het dagblad heeft opgevraagd bij de RDW blijkt dat nog geen 50.000 dieselrijders hier gehoor aan heeft gegeven. Auto-importeur Pon, het Nederlandse bedrijf dat ook herhaalbrieven stuurt aan klanten voor de software-update, zegt dat de teller inmiddels op 60.000 staat.

'automobilisten denken niet aan milieu'

De automobilisten nemen de schade aan het milieu voor lief uit angst dat de auto na een update minder zuinig rijdt, meent Bovag. 'Consumenten halen hun schouders erbij op, omdat ze redeneren dat hun eigen veiligheid niet direct in het geding is en omdat ze zelf geen negatief effect ervaren bij het gebruik van de auto.'

Anp: ANP MediaWatch / AD