Digitaal minimalist worden doe je zó

25112021DigitaalMinimalisme.jpg

Eindeloos scrollen en altijd op de hoogte willen zijn: we leven soms meer in de virtuele dan in de fysieke wereld. Een honderd procent offline leven zit er waarschijnlijk niet in, daarvoor hebben we onze digitale apparatuur te hard nodig. Wél kan je je gebruik, en zeker je socialemediagebruik, minimaliseren. Waarom zou je dat doen en hoe pak je het aan? Stefan van der Stigchel, cognitief psycholoog en schrijver van het boek 'Concentratie', geeft tips. 

Uit onderzoek van vergelijkingsplatform Allesin1 blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen week zonder smartphone kan leven. Tegelijkertijd laten de resultaten ook zien dat veel mensen hun toestel graag minder zouden willen gebruiken.  

Bliep, ping, buzz

Dat is helemaal niet zo gek, want je apparaat kan je erg afleiden. Neem notificaties. Hoe vaak werp jij door alle buzzers een blik op je toestel, terwijl je bezig bent met wat anders? 

Onze aandacht is maar beperkt en notificaties zijn een enorme bron van afleiding die zelfs kunnen leiden tot mentale vermoeidheid. 'Je brein heeft periodes van rust nodig', legt de psycholoog uit. En een periode van rust betekent dat je een periode met minder prikkels doorbrengt. 

Als je gewend bent om om de haverklap je telefoon uit je broekzak te trekken bij iedere melding, wordt je voortdurend geprikkeld. 'Als je minder tijd op een digitaal medium wil doorbrengen en als je minder geprikkeld wilt worden, moet je dus een omgeving creëren waarin je minder snel geneigd bent je telefoon erbij te pakken.' Maar waar begin je?  

Tip 1: Applicaties doorkammen

Keuzes maken en prioriteiten stellen. Kijk heel kritisch naar welke apps je allemaal gebruikt. 'Maak bijvoorbeeld een top vijf van jouw sociale applicaties die je echt niet kwijt wil, en besluit om met de rest te stoppen.'

Het is alweer een meevaller dat je niet al je favoriete apps de deur hoeft te wijzen. Verwijder één of meerdere apps en je zal misschien na een tijdje merken dat je ze helemaal niet mist. 

Bedenk een beloning of consequentie voor het gedrag dat je (niet) meer wil vertonen
 

Tip 2: Één centraal device

De meeste mensen hebben tegenwoordig meerdere apparaten. Stel jezelf eens de vraag of al je apps op al die apparaten moeten staan. 'Kies ervoor om de apps op je telefoon, die je altijd bij je hebt, te beperken tot de meest cruciale.'

'Als je vervolgens thuis komt, kun je het apparaat erbij pakken waar de rest van de apps op staan, maar zo heb je het in ieder geval niet altijd bij je.' Het is volgens de psycholoog belangrijk je te realiseren dat je vaak je telefoon pakt uit gewoonte. 'Deze gewoonte moet je doorbreken.'

Tip 3: 'Dat wil ik écht (niet)!'

Het doorbreken van patronen is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Voor een stok achter de deur kan je met een belonings- of strafsysteem werken. Wat mag je van jezelf als je schermtijd bijvoorbeeld na een week met vijftig procent is gehalveerd? Of, wat mag je juist níét als je je doel niet hebt gehaald?  

'Dit soort trucjes klinken misschien stom. Mensen vragen altijd aan psychologen wat voor tips we hebben. Nou, dit zijn ze: beloningen of consequenties opwerpen voor het gedrag dat je (niet) meer wil vertonen', zegt Van Der Stigchel.  

Zorg voor een omgeving waarin je minder snel geneigd bent je apparaat erbij te pakken
 

Tip 4: Afstand creëren, telefoon negeren

Creëer meerdere momenten waarop je jezelf de mogelijkheid geeft om 'het niet te doen'. Besluit je telefoon eens uit te zetten en helemaal onderin je tas te leggen. 'Wil je hem pakken, dan kun je door die meerdere besefmomenten beslissen het toch te laten.'

Zo wordt het grijpen naar je telefoon een bewuste keuze. Zodra je moeite moet doen om hem erbij te pakken, laat je hem makkelijker liggen.

Voor alle tips geldt dat het wat zelfdiscipline vergt, maar als het geen gewoonte meer is om je (mobiele) apparaat te pakken, is de kans groot dat de gewoonte zal slijten. 

Bron: Allesin1