Dit is het verschil tussen bakpoeder, baking soda en kristalsoda

22-06-21-soda-baksoda-baking-bakpoeder-kristal-schoonmaken.jpg

Baking soda, bakpoeder en kristalsoda zijn geweldige poedertjes om mee schoon te maken of te bakken. Althans, als je de juiste kiest. Daarom lees je hier welk poeder je in cake kunt gebruiken en welke de gootsteen ontstopt. 

Wat is baking soda?

Baking soda wordt ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd. Chemisch gezien is het allemaal hetzelfde: natriumbicarbonaat, een stof die reageert met zuren. Als je baking soda mengt met een zuur, dan ontstaat het gas koolstofdioxide in de vorm van talloze bubbeltjes. Deze chemische reactie zorgt ervoor dat baking soda geschikt is om te bakken en schoon te maken. (Over het schoonmaken lees je verderop in dit artikel.) 

Bakken met baksoda

Wil je iets luchtigs bakken, dan kun je baking soda toevoegen met een zuur ingrediënt zoals azijn of citroensap. De bubbels die dan ontstaan zorgen dat je baksel beter rijst. Voeg de baking soda daarvoor op het laatste moment toe, vlak voordat je je beslag of deeg in de oven doet. 

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder bevat baking soda, natriumbicarbonaat, als ingrediënt. Daarnaast bevat het een droog zuur en een stabilisator. Dat betekent dat je er luchtige baksels mee kunt maken zonder het met een apart zuur te mengen en zonder te wachten met toevoegen tot het laatste moment, zoals dat moet met baking soda. Je kunt bakpoeder niet gebruiken om schoon te maken. 

Kun je baking soda en bakpoeder door elkaar vervangen?

Nee. Hoewel ze op elkaar lijken qua functie en inhoud, werken baking soda en bakpoeder net wat anders in recepten. Daarom is het niet aan te raden om de een door de ander te vervangen. 

Schoonmaken met baking soda

Als je baking soda combineert met natuurazijn, dan heb je een schoonmaakmiddel dat je voor van alles kunt gebruiken: een verstopte afvoer, een vuile wc, aangekoekte pannen, ga zo maar door. Giet eerst een deel baking soda over - bijvoorbeeld - je vieze gootsteen, gevolgd door evenveel natuurazijn. Laat het bruisende spul even inwerken en poets het dan na. 

Maar let op! Deze spullen raken beschadigd als je ze met baking soda en azijn schoonmaakt: aluminium keukengerei, marmer, goudkleurige spullen en zilverwerk. 

Wat is kristalsoda?

Huishoudsoda, ook wel schoonmaaksoda of kristalsoda, is het sterke broertje van baking soda. Je moet er geen azijn of ander zuur aan toevoegen om ermee schoon te maken, want het reageert veel heftiger met zuur. Met enkel warm water krijg je bijvoorbeeld de vloer, beslagen glazen of de verstopte gootsteen ook al schoon. Kristalsoda is absoluut niet geschikt om mee te bakken. 

Bron: 24kitchen, Bon Appétit, Schoonmaken met Marja, Tip Hero, Roomed