Dit is hoe verhuurders de huurbeschermingswet omzeilen

Verhuurder

Met de ingang van drie nieuwe wetten is de bescherming van huurders in Nederland toegenomen. Verhuurders mogen alleen nog maar vaste contracten uitschrijven, een grotere groep woningen valt onder gereguleerde huurprijzen en gemeenten mogen proactief handhaven op slecht verhuurderschap. Veel verhuurders zijn het niet eens met deze nieuwe wetten en proberen de regels te negeren of te omzeilen.

Valt jouw woning onder de huurprijsbescherming?

Radar krijgt berichten dat veel woningen die onder de nieuwe huurbescherming vallen, toch voor veel te hoge prijzen verhuurd worden. De huizen worden onder de zogenaamde shortstaycontracten aangeboden. Dit zijn contracten die onder de huurbescherming proberen uit te komen door de clausule ‘op aard van korte duur’ toe te voegen. Deze clausules gebruiken bijvoorbeeld hotels om niet gebonden te zijn aan huurregels.

De Huurcommissie heeft in februari een verhuurder teruggefloten die een appartement verhuurt via dit soort contract. De huurbescherming trad weer in werking waardoor de huurprijs van 1850 euro per maand werd verlaagd tot 644,58 euro per maand.

In dit artikel lees je hoe je onderzoekt of jouw huurwoning onder de huurprijsbescherming valt. 

Valt jouw woning onder de grens?

Sociale huur valt altijd onder huurprijsbescherming. Als je niet in het sociale segment huurt is het belangrijk om te kijken wanneer je contract is ingegaan. Huurcontracten van vóór juli 2024 hebben geen huurprijsbescherming boven de sociale huurgrens (900,07 euro). Huurcontracten van juli 2024 of later hebben wel recht op een gereguleerde huurgrens. Hiervoor moeten ze wel onder een bepaalde grens liggen.

Om te kijken of je huurwoning onder die grens ligt, gebruik je het huurpuntensysteem. Dit is een optelsom van dingen die je woning heeft, bijvoorbeeld een balkon of een oven in de keuken. Als de woning onder een bepaald aantal punten uitkomt, valt hij onder de liberalisatiegrens en mag de verhuurder op basis van de hoeveelheid punten een bepaalde huur vragen voor de woning. De grens is 186 punten, dat is omgerekend 1.184,82 euro per maand.

Als je woning boven de 186 punten komt, is hij te luxe en valt hij niet meer onder de prijsbeschermingsregels. In dat geval mag de verhuurder voor de woning vragen wat hij wil.

Info

Bereken de huurpunten van jouw woning:

Op de website van de Huurcommissie kun je de huurprijscheck doen. Hier kun je stap voor stap kijken hoeveel punten je woning heeft.  

De trucs van verhuurders

Sommige verhuurders kiezen er dus voor om een woning op de markt te zetten voor een hoge prijs, terwijl deze wel onder de 186 punten valt. Dit mag niet van de Wet Betaalbare Huur. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid hierop te controleren. Voor de uitspraak van de Huurcommissie werden shortstaycontracten altijd afgewezen voor controle. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten te gaan kijken of zij nu ook shortstaycontracten gaan controleren.

Stichting Woon! helpt huurders in Amsterdam wanneer ze een conflict hebben met hun verhuurder. Ook de stichting ziet dat er nog altijd huurwoningen voor te veel geld op de markt worden gezet. “Wij helpen huurders dan naar het juiste loket, zoals bijvoorbeeld de Huurcommissie”, zegt Gert Jan Bakker stichting Woon!. “Het is van belang dat huurders zelf scherp zijn op hun huurcontracten zolang."