Dit is waarom er soms melk en ei in wijn zit
Binnenkort zal er op de etiketten van alcoholische dranken een ingrediëntenlijst te zien zijn. Voorheen was het vermelden van ingrediënten en voedingswaarden op de etiketten van alcoholische dranken überhaupt niet verplicht. Vanaf dan zullen de ingrediënten ‘melk’ en ‘ei’ soms ook op de etiketten van wijn verschijnen. Waarom zitten deze ingrediënten soms in wijn?
Albumine en caseine
Radar belde met Simon Crone, de oud voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Wijnproducenten. Hij sloeg het praktijkhandboek er op na en legde het aan ons uit.
Crone legt uit dat er heus geen glazen melk en hele eieren toegevoegd aan een fles wijn. Het gaat om albumine, een eiwit uit ei, en caseïne, een eiwit uit melk. Deze eiwitten binden zich aan de troebele deeltjes in de wijn en zinken vervolgens naar de bodem. Op deze manier wordt de wijn dan geklaard.
Door de wijn te klaren wordt de wijn helderder van kleur. Ook wordt de smaak van de wijn hierdoor gestabiliseerd. De smaak wordt er dus beter van. Dit proces kan worden toegepast bij zowel rode als witte wijnen.
Steeds vaker plantaardig
Het gebruiken van de eiwitten uit melk en ei is niet nieuw Het wordt al eeuwenlang gedaan, maar het gebruik zal waarschijnlijk wel afnemen.
Door het gebruik van de eiwitten is de wijn niet vegetarisch en kunnen mensen met een ei-of melkallergie een allergische reactie krijgen. Daarom worden er steeds vaker plantaardige eiwitten gebruikt, zoals de eiwitten uit erwten.
Nieuwe wetgeving
Tot nu toe hoefden de ingrediënten van alcoholische dranken niet op het etiket vermeld te worden. Allergenen moesten wel altijd op het etiket te vinden zijn. Dat gaat nu veranderen. De ingrediënten en voedingswaarden van alcoholische dranken, waaronder wijnen, moeten vermeld worden. Er kan ook voor gekozen worden om deze informatie via een QR-code te verstrekken.
Vanaf wanneer de informatie op het etiket moet staan, hangt af van wanneer de druiven van de wijn geoogst zijn. Bij mousserende- en parelwijnen moet deze informatie vermeld staan als de druiven zijn geoogst in 2023 of later en bij stille wijn is dit als de druiven voor de wijn zijn geoogst in 2024 of daarna.