Dit kun je nu al regelen voor jouw digitale nalatenschap

Digitale_nalatenschap.jpg

Radar besteedt in de uitzending van maandag 13 november aandacht aan digitale nalatenschap. Uit een vragenlijst van het Radar Testpanel blijkt dat veel mensen niets geregeld hebben voor hun digitale erfenis. Waarom is het belangrijk om na te denken over wat je online nalaat? En wat kun je nu al regelen? Wij zetten het voor je op een rij. 

Wat is je digitale nalatenschap?

Wanneer je overlijdt, laat je niet alleen je huis, boeken, meubels en sieraden achter, maar ook een hoop online accounts en digitale zaken. Dit heet je digitale nalatenschap. Het omvat je telefoon, computer en harde schijf, maar ook je foto’s in de cloud of in Dropbox. 

Ook je social mediaprofielen, cryptovaluta, je abonnement op Netflix, Spotify en andere betaalde apps behoren tot je digitale nalatenschap. Zelfs je account bij bijvoorbeeld bol.com of Zalando hoort bij je digitale erfenis. 

Dit kun je nu al regelen

In de wet is niet vastgelegd dat iemand je digitale nalatenschap erft. Voor je nabestaanden is het echter wel fijn om te weten wie er over jouw digitale accounts mag beslissen. Hoogleraar erfrecht Lucienne van der Geld vertelt daarom wat je nu al kunt regelen:

  • Maak een overzicht van alle accounts die je hebt. Van e-mailaccounts tot streamingsdiensten, van social mediapagina’s tot webwinkels. Noteer alles waar je een account hebt. 
  • Wijs één iemand aan als social media executeur. Geef diegene het recht om je account op te zeggen of er een herdenkingsstatus aan te geven.
  • Schrijf op een briefje het wachtwoord van je computer en je telefoon en bewaar deze op een plek in huis. Wanneer nabestaanden niet ín je computer of telefoon kunnen, hebben ze namelijk ook weinig aan je wachtwoorden.
  • Maak gebruik van een password app. Zo heb je jouw wachtwoorden op één plek. Vaak hebben passwordapps één document waardoor een nabestaande kan inloggen en zo toegang heeft tot je wachtwoorden.
  • Vertel je nabestaanden wat er met jouw accounts mag gebeuren. Het is belangrijk om na te denken of je wel wil dat jouw nabestaanden toegang krijgen tot jouw volledige WhatsApp geschiedenis of al je foto’s en video’s in de cloud. En misschien wil je graag dat je online voortleeft na je dood en dat al je accounts een herdenkings pagina's worden. Communiceer je dit niet met je nabestaanden, dan moeten ze dat zelf bepalen.

Afwikkelen digitale erfenis is niet eenvoudig

Radar sprak met Doreen Koning, die de digitale erfenis van haar overleden man moest afwikkelen. Zij geeft aan dat dit niet eenvoudig is. 

“Ik wist niet waar ik moest beginnen. Mijn man deed ook onze privé-administratie die hij meenam naar kantoor. Gelukkig hebben we een goede verzekerings-adviseur, die heeft me enorm geholpen. Zonder die adviseur had ik er misschien nu nog steeds mee bezig geweest.” 

Is een van jouw naasten overleden en wil je zijn of haar sociale media verwijderen? In dit artikel lees je hoe je te werk gaat. 

Begin bij accounts die niet waardevol zijn

Een deelnemer aan de Radar Testpanel-vragenlijst kwam nog met een andere tip: “Begin bij de accounts die niet heel waardevol zijn of verbonden zijn met andere accounts.” Dit zijn de accounts die je het eerst kunt verwijderen.

De deelnemer legt uit: “Stel jullie hebben online een nieuwe wasmachine gekocht, via het Coolblue-account van je overleden partner. De wasmachine gaat stuk en je bent benieuwd of reparatie nog onder de garantie valt. Als je het e-mailadres van je overleden partner hebt opgezegd, kun je ook niet meer inloggen bij bijvoorbeeld Coolblue om te controleren hoe het met de garantie staat.” 

“Ook is het handig om kopieën te maken van alle computer- en telefoon bestanden en die op een harde schijf te zetten. Mocht een apparaat stuk gaan, heb je een back-up."