background branding

Dit moet je weten als je schimmel in je huurwoning hebt

schimmel_in_huurwoning (1).jpg

Niemand wil schimmel in zijn of haar huurwoning. Toch heeft 1 op de 5 huurders het, zo behandelen we in de Radar-uitzending van 30 oktober. De afgelopen jaren hebben wij veel over dit onderwerp geschreven. De meest relevante stukken zetten we hieronder voor je op een rij. 

Zo ongezond is schimmel in huis

Heeft jouw badkamer zwarte plekken op het plafond? Of zitten er kleine zwarte spikkels op het behang in je slaapkamer? Dat zijn waarschijnlijk schimmels. 

Naast een vervelende lucht kunnen schimmels ook je gezondheid beïnvloeden. De klachten zijn meestal het ergst voor mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Kleine kinderen zijn ook gevoeliger. Bij astmapatiënten kan schimmel bestaande klachten verergeren.

Lees verder: Hoe ongezond is schimmel in huis?

Huurverlaging tot 70 procent mogelijk

Schimmel in huis? Er wordt vaak eerst gekeken naar de rol van de huurder. Als die de woning duidelijk slecht ventileert, dan hoeft de verhuurder niet in actie te komen. “Vaak zie je echter dat de huurders er weinig aan kunnen doen, maar dat de schimmel komt door bouwtechnische problemen. Dan moet de verhuurder de schimmel oplossen.”

Helaas komen verhuurders die afspraak niet altijd na. In dat geval kun je in de sociale huursector klagen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie is een organisatie die meningsverschillen tussen huurders en verhuurders helpt oplossen.

Lees verder: Schimmel in je huurwoning? Huurverlaging tot 70 procent mogelijk

Schimmel zelf bestrijden

Wil je snel van je schimmel af? Je kunt ook proberen om zelf de schimmel te bestrijden. Het plafond, de muren en vloeren kun je schoonmaken met een natte doek of borstel met soda. Als je een droge doek gebruikt kan de schimmel in de lucht belanden. 

Grotere oppervlakken die beschimmeld zijn, kun je mogelijk schoon te krijgen met een schimmelverwijderaar. Schimmelverwijderaars zijn vaak chloorhoudende producten die voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Deze producten zijn effectief, maar niet heel milieuvriendelijk. Het is belangrijk om tijdens het gebruik van een schimmelverwijderaar goed te ventileren door bijvoorbeeld een raam een stukje open te zetten. 

Lees verder: Hoe verwijder je schimmel in je huis?