background branding

Dit zijn de nieuwe aangescherpte maatregelen vanwege het coronavirus

rutte-maatregelen-corona-24032020.jpg

Het kabinet heeft maandag nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Er is volgens premier Rutte geen sprake van een totale lockdown; hij spreekt over een een 'intelligente lockdown'.

Let op: deze pagina bevat mogelijk verouderde informatie. Hier vind je een overzicht van alle geldende maatregelen, die zijn verlengd tot en met 28 april. Alles wat je verder moet weten over het coronavirus met betrekking tot zaken als reizen, boodschappen doen en andere adviezen vind je hier.  

Nadat dit weekend van verschillende plekken beelden opdoken van grote groepen mensen, heeft het kabinet besloten dat de maatregelen aangescherpt moesten worden. Dit is allemaal om de belangrijkste maatregel te waarborgen: houd anderhalve meter afstand.

Alleen naar buiten als dit noodzakelijk is

Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dit noodzakelijk is. Deze maatregel was al in enige zin van kracht, maar wordt nu sterker benadrukt en geconcretiseerd. Ga alleen naar buiten als je niet thuis kunt werken, om boodschappen te doen of om voor anderen te zorgen. Een 'frisse neus' halen is toegestaan, maar doe dit niet in groepen en zorg dat je anderhalve meter afstand houdt van anderen. 

Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt je daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

Voor zwakkeren en ouderen geldt al langer dat sterk wordt geadviseerd om thuis te blijven.

Alle samenkomsten verboden tot 1 juni

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan honderd mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt. Maar een huisfeestje bijvoorbeeld, zit er de komende tijd niet in. 

De maatregel geldt namelijk ook thuis. Daar mag je maximaal drie mensen op bezoek hebben, waarbij ook de anderhalve meter afstand gehouden moet worden.

Groepsvorming verboden

Bij groepen van drie of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Markten zijn hiervan uitgesloten, omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

Kinderen onder de 12 jaar mogen nog wel met elkaar spelen. 

Politie mag boetes uitdelen

Iedereen die met meer dan drie mensen in de openbare ruimte is kan beboet worden, als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om anderhalve meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

Winkels en andere bedrijven moeten ook maatregelen nemen

Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen anderhalve meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Radar heeft voor je uitgezocht hoe het doen van boodschappen nu in zijn werk gaat.

Scholen, horeca en contactberoepen

Basisscholen, middelbare scholen, mbo's en kinderdagverblijven zijn tot en met maandag 6 april dicht en mogelijk langer. Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is wel opvang in de school en het kinderdagverblijf. Hogescholen en universiteiten bieden onderwijs online aan, en niet in grootschalige colleges. 

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Ook bij coffeeshops kan afgehaald worden. Casino's vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.

Bron: Rijksoverheid 

Meer over