DNB: Beperkte korting op pensioenen dreigt

man_pensioen_euro_780.jpg

Als de situatie bij de pensioenfondsen de komende tijd niet verbetert, dreigt voor een grote groep Nederlanders volgend jaar een beperkte korting op hun pensioen. Dat blijkt uit berekeningen die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag heeft gepresenteerd.

In totaal dreigt voor 1,8 miljoen werkenden en ouderen, die zijn aangesloten bij 27 verschillende fondsen, een korting van gemiddeld 0,5 procent. Bij een modaal aanvullend pensioen van zo'n 1100 euro per maand gaat het dan om een korting van 5,50 euro bruto per maand. Circa 200.000 gepensioneerden zouden volgend jaar hun uitkering al zien dalen, de rest van de getroffenen werkt nog.

De afgelopen maanden werd al duidelijk dat een nieuwe korting op de pensioenen in de lucht hangt. De pensioenfondsen hebben hun financiële positie de afgelopen tijd stevig zien verslechteren, vooral door de ongekend lage rente. Die zorgt ervoor dat de fondsen veel meer geld in kas moeten hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Het rapport van DNB is een tussenstand en gaat er expliciet vanuit dat er vanaf maart tot het eind van het jaar geen herstel optreedt bij de pensioenfondsen.

Het kabinet blijft de ontwikkeling van de pensioenen nauwgezet volgen, maar ziet geen reden om 'acuut'' maatregelen te nemen, zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in reactie. 'We kijken elke maand hoe het zich ontwikkelt', aldus de bewindsvrouw. Ze wijst er ook op dat de cijfers over de maand april weer iets positiever waren.

In augustus kijkt het kabinet in het kader van de begroting voor 2017 naar de koopkrachtplaatjes. Mocht dan blijken dat ouderen er op achteruit gaan omdat pensioenfondsen moeten gaan korten, dan zal het kabinet deze groep zo goed als zeker tegemoet komen.

Vakbond FNV riep politici op 'de koopkracht van ouderen te beschermen''. Vicevoorzitter Gijs van Dijk sprak daarbij van zorgwekkende cijfers. 'De koopkracht van ouderen stond al enorm onder druk. Linksom of rechtsom moet er een oplossing komen. Laat de politiek snel duidelijk maken hoe ze dit gaat oplossen.'

Bron: ANP

Meer over