background branding

Extra onderzoek door onrust over pensioenen

pensioen_780.jpg

Wegens de onrust over de pensioenen door de lage rente, komt er een onderzoek naar de situatie in andere landen. Op aandringen van partijen in de Tweede Kamer zegde verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma woensdag toe om over de grens te kijken.

Het Nederlandse pensioenstelsel blijkt kwetsbaar door de dalende rente. Door de lage rentestand zien pensioenfondsen zich mogelijk opnieuw gedwongen op pensioenen te korten.

Leren van andere landen

'Elders in Europa heeft men ook last van de lage rente, ook in de pensioensector. Misschien kunnen we daar van leren', hoopt Kamerlid Roos Vermeij van regeringspartij PvdA. Ze streeft naar een systeem dat minder gevoelig is voor de bewegingen van de rente. Volgens haar is het nog steeds niet schokbestendig en stabiel genoeg.

Paul Ulenbelt van oppositiepartij SP noemde het nieuwe onderzoek een zwaktebod van Klijnsma: 'Je kunt onderzoeken tot je een ons weegt.' Hij eiste meteen maatregelen tegen de zogenoemde rentegevoeligheid van het pensioenstelsel.

Volgens PVV'er Machiel de Graaf staan de pensioenfondsen er uitsluitend 'fictief' slecht voor. Ze moeten zich arm rekenen door de 'verstikkende regels'. Door de lage rente ziet het er nu zo uit dat de fondsen onvoldoende in kas hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

'Nu al stabieler'

Staatssecretaris Klijnsma erkende dat het 'niet leuk' is als er op pensioenen wordt gekort. Maar volgens haar is het systeem inmiddels stabieler dan het was. Eventuele kortingen kunnen bijvoorbeeld worden uitgesmeerd over tien jaar.

Klijnsma wil voor 1 augustus met een visie komen over de toekomst van het Nederlandse pensioensysteem.

Bron: ANP