Kamer wil hoger pensioen voor bepaalde groep

man_pensioen_euro_780.jpg

Mensen die hun pensioen opbouwen met een zogenoemde premie- of kapitaalovereenkomst zouden een hoger pensioen moeten kunnen regelen. Mensen uit die groep kunnen levenslang de dupe zijn van de lage rente, aldus de Tweede Kamer.

Een meerderheid schaarde zich woensdag achter een gecombineerd voorstel van VVD-afgevaardigde Helma Lodders en de regering. Het is de bedoeling dat de mensen de mogelijkheid krijgen af te zien van één moment waarop de levenslange uitkering wordt vastgelegd. Die regeling pakt zeer ongunstig uit door de lage rente.

Beleggen ingelegd kapitaal

Het moet mogelijk worden door te gaan met het beleggen van het ingelegde kapitaal, in de hoop op een hogere uitkering. Mensen kunnen dit individueel regelen of collectief om risico's te delen.

Ongeveer een miljoen mensen hebben een premie- of kapitaalovereenkomst. Een rentedaling van 1 procent betekent levenslang een 12 procent lager pensioen.

Waaier aan keuzemogelijkheden

Volgens de coalitiepartner van de VVD, de PvdA, zitten er nog wel wat haken en ogen aan het 'gecompliceerde' voorstel. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei te vrezen voor een waaier aan keuzemogelijkheden. Zij pleitte voor eerlijke, heldere en tijdige informatie aan de mensen met een dergelijk pensioen zodat die een verantwoordelijke keuze kunnen maken.

Bron: ANP