‘Renteverlaging slecht voor pensioenfondsen’

pensioen2.jpg

De Pensioenfederatie vindt het ‘vervelend' dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn belangrijkste rentetarief verder heeft verlaagd. Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden.

De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten. De Pensioenfederatie spreekt van een ‘dramatisch effect'. ‘Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.'

Rendement

Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen. Volgens de regels moeten ze daarom aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn, ondanks dat ze nog altijd miljardenvermogens beheren.

Ook spaarders zijn de dupe van de maatregelen van de centrale bank in Frankfurt om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen en kwakkelende economie te stimuleren. De spaarrente is hierdoor de afgelopen tijd al zeer sterk gedaald, en daar komt de komende tijd geen verbetering in.

Hypotheek

Voor huizenkopers die een hypotheek afsluiten is de situatie anderzijds weer heel gunstig. Zij zijn met hun maandlasten nu een stuk goedkoper uit, aangezien de hypotheekrente door het ECB-beleid op een historisch laag niveau is beland.

Maatregelen

De Pensioenfederatie en vakbond FNV riepen de overheid en De Nederlandsche Bank donderdag op maatregelen te treffen om de pensioenfondsen tegemoet te komen. Beide organisaties kwamen echter niet met concrete voorstellen.

'Ik vind dat het kabinet zich zorgen moet maken en actie moet ondernemen om de schade hiervan te beperken', zei de directeur van de Pensioenfederatie, Gerard Riemen, tegen radiozender BNR. 'Hoe weet ik ook nog niet, maar ze zouden wel iets kunnen doen.'

Bron: ANP