Vrijgekomen geld pensioenpolis opnieuw beleggen

pensioenen-thumb.jpg

Mensen die hun pensioen opbouwen in een pensioenpolis zouden een hoger pensioen moeten kunnen regelen. Mensen uit die groep kunnen levenslang de dupe zijn van de lage rente, aldus de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer staat achter een gecombineerd voorstel van VVD-afgevaardigde Helma Lodders en de regering. Het is de bedoeling dat de mensen de mogelijkheid krijgen af te zien van één moment waarop de levenslange uitkering wordt vastgelegd. Die regeling pakt nu zeer ongunstig uit door de lage rente. Vooral mensen met het zogeheten keurslijfpensioen zouden daar nu van kunnen profiteren.

Het voorstel is dat de mensen met het vrijgekomen kapitaal uit de pensioenpolis door kunnen gaan met het beleggen van het geld, in de hoop op een hogere uitkering op een ander moment. Mensen kunnen er voor kiezen om dit individueel te doen, of, om risico’s te delen in een collectief.

12 procent lager pensioen

Ongeveer een miljoen mensen hebben een dergelijke premie- of kapitaalovereenkomst, vaak in de vorm van een pensioenpolis. Een rentedaling van 1 procent betekent levenslang een 12 procent lager pensioen.

Volgens de coalitiepartner van de VVD, de PvdA, zitten er nog wel wat haken en ogen aan het 'gecompliceerde' voorstel. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei te vrezen voor een waaier aan keuzemogelijkheden. Zij pleitte voor eerlijke, heldere en tijdige informatie aan de mensen met een dergelijk pensioen zodat die een verantwoordelijke keuze kunnen maken.

Bron: ANP / Radar

Meer over