background branding

'Doorstroming van vmbo naar havo moet makkelijker'

vmbo.jpg

De Tweede Kamer wil dat leerlingen met een vmbo-diploma zonder obstakels kunnen doorstromen naar de havo. Coalitiepartner PvdA en een groot deel van de oppositie droegen staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag op een 'doorstroomrecht' voor vmbo'ers in de wet op te nemen.

Nu hebben veel scholen nog hun eigen eisen voor vmbo'ers die hogerop willen. Dekker wilde die eisen inperken en dat ook landelijk vastleggen, maar dat helpt leerlingen volgens de Tweede Kamer van de wal in de sloot. Dan heeft geen enkele leerling in het vervolg meer genoeg aan een vmbo-diploma om toegang tot de havo te krijgen, vreest de Kamer.

Studentenstop technische universiteiten

Ook minister Jet Bussemaker, van hetzelfde departement, kreeg huiswerk mee van de Kamer. Ze moet beletten dat technische universiteiten voor sommige studies een studentenstop invoeren. Zelf hield Bussemaker vol dat het wel meevalt met de gewraakte studentenlimieten. Ze wilde zulke beslissingen aan de universiteiten overlaten, maar daarmee nam de Kamer geen genoegen. Bussemaker moet nu met de universiteiten 'een oplossing' vinden voor de voor volgend collegejaar voorgenomen studentenstops.

College geld tweede studie

De Kamer wil bovendien dat het collegegeld voor een tweede studie wordt begrensd. Nu brengen universiteiten en hogescholen voor een tweede studie soms een exorbitant bedrag in rekening, vinden SP en PvdA. Ze droegen minister Bussemaker dinsdag op te onderzoeken wat de regering kan doen om die praktijk in te tomen.

Bron: ANP