Doorverkoop kaartjes blijft doorn in het oog: zo voorkom je dat je te veel betaalt

Doorverkoop

Woekerprijzen, nep-tickets of kaartjes die aan meerdere mensen zijn verkocht. De klachten over de doorverkoop van festival-, theater- of concertkaartjes zijn al jaren hetzelfde. Toch blijft Radar berichten krijgen van mensen die zich bedrogen voelen. Hoe kan dit? En waar moet je op letten bij het kopen van kaartjes?

Tweedehands ticket is altijd een gok

Populaire festivals, sportevenementen en concerten zijn vaak al snel uitverkocht. Niet-officiële verkoopadressen profiteren hiervan en bieden tweedehands kaartjes aan waar je vaak een stuk meer voor betaalt. Bovendien zijn deze tickets ook niet altijd geldig. 

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en - Festivals vertelt: "Zulke doorverkoopsites zijn een doorn in ons oog. Doorverkopers kunnen namelijk niet 100 procent garanderen dat de tickets echt zijn.” 

Concert afgelast? Geld kwijt

Schans kaart nog een ander probleem van tweedehands kaartjes aan, namelijk dat zulke partijen geen contact hebben met de kaartkoper als het programma wordt gewijzigd. “Als de show wordt verplaatst, krijgt de primaire koper een bericht. Diegene krijgt het geld teruggestort of een alternatieve datum waarop het ticket geldig is.” 

Heb jij een tweedehands kaartje en wordt het concert afgelast? Dan ben je daarom in veel gevallen gewoon je geld kwijt. 

Doorverkopers hoger in zoekresultaten Google

Schans vertelt dat ze het idee hebben dat het publiek bewuster is van deze problemen. Toch blijven er berichten binnenkomen van mensen die niet wisten dat ze hun tickets bij een doorverkoopsite kochten en hierdoor veel te veel geld betaalden voor hun kaartje.

Dit komt door het gebruik van Google Ads. Doorverkoopsites geven hier veel geld aan uit, waardoor ze hoger in de zoekresultaten van Google komen. “Hierdoor staan ze vaak hoger dan de officiële verkoper en daar ligt het probleem”, aldus Schans. 

Hier kun je op letten

Wil je zeker weten dat jij een geldig ticket koopt én dat je niet te veel betaalt? Ga dan altijd naar de officiële website van de organisatie, de locatie, het evenement of de artiest. Daar vind je de link naar het officiële verkoopadres. 

Zoek je jouw tickets via Google? Kijk dan goed of je op de juiste website terechtkomt. Dankzij Google Ads is de eerste aanbieder niet altijd de officiële aanbieder.

Uitverkocht? Let hierop

Als een evenement is uitverkocht, is niet meteen alle hoop vervlogen. Soms komen er op een later moment toch nog kaarten beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat er een extra show wordt toegevoegd of omdat het evenement naar een grotere locatie wordt verplaatst. 

Houd de sociale media van het evenement, de organisator, de artiest of de locatie in de gaten en schrijf je bijvoorbeeld in voor de nieuwsbrief of ticketalerts van de officiële verkoper.  Zo ben je snel op de hoogte als er toch nog extra kaarten in de verkoop gaan. 

Zwarte lijst ticketverkopers

Wil je toch de gok nemen en een tweedehands kaartje kopen? Op de website Weetwaarjekoopt.nl vind je een lijst met bedrijven waar je géén kaartje voor een concert zou moeten kopen. Bij deze websites is er geen garantie dat je tickets echt zijn en is de kans groot dat je te veel betaalt.