'Drempel financiële klachten verder omlaag'

klacht66_780.jpg

Consumenten moet het makkelijker worden gemaakt om een klacht in te dienen over bijvoorbeeld een bank of verzekeraar.

Dat schrijft het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening Kifid, dat het aantal ingediende klachten in 2015 voor het tweede jaar op rij heeft zien afnemen, in zijn maandag gepubliceerde jaarverslag.

Online klachtenloket

Kifid kreeg afgelopen jaar iets meer dan 6500 klachten binnen. Dat zijn er ruim vijfhonderd minder dan in 2014. Die daling deed zich geheel voor in de eerste jaarhelft. Nadat begin juli een online klachtenloket was geopend, nam het aantal klachten juist toe. Bij een laagdrempelige dienstverlening weten mensen Kifid beter te vinden, concludeert het klachteninstituut.

Actieve begeleiding

Toch vinden nog altijd veel mensen een procedure bij Kifid taai en ingewikkeld en hebben zij het gevoel dat er niet echt naar ze wordt geluisterd. Het klachteninstituut noemt die kritiek terecht en wil daar iets aan doen. Het gaat consumenten die een klacht indienen gedurende de hele procedure actief begeleiden.

'Kifid wil meer compassie tonen voor mensen met klachten over de financiële dienstverlening', aldus directeur Bas de Groot. Wel moet daarbij de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het klachteninstituut gewaarborgd blijven. 'We zijn geen belangenvertegenwoordiger.'

Bron: ANP