'Driekwart bijstanders moet aan het werk'
'Labbekakken moeten aan het werk.' Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW vandaag in de Volkskrant. Hij doelt hiermee op mensen in de bijstand. Die moeten gewoon 'de handen uit de mouwen' steken. Zijn uitspraken vallen niet bij iedereen even goed.
Van de half miljoen mensen met een bijstanduitkering in Nederland moet driekwart aan het werk gezet worden, aldus De Boer. En om dat te stimuleren moet hun uitkering omlaag, vindt hij.
Dat geldt ook voor hoogopgeleiden in de bijstand. 'Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan. Wat is daar fout aan?'
Heldere taal
De werkgeversvoorman kiest zijn woorden bewust. 'Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb wel eens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m'n sodemieter, dus ik praat nu over uitkeringsgenieters'.
De Boer klaagt ook over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar waarvan slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand. 'Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk'. 'Nederlandse labbekakken?', vraagt de interviewer. 'Ja,' zegt De Boer.
'Trots op uitschelden van werklozen'
Niet iedereen kan zich vinden in de uitspraken van de voorzitter. Op Twitter noemen mensen het schandalig en beledigend.Wil je onderstaande afbeeldingen bekijken op je mobiel? Kantel je scherm voor een grotere weergave.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken: 'Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger.'
Update 15:53 uur: De Boer betreurt woordkeuze
Later op de dag krabbelde VNO-NCW-man enigszins terug. 'Het woord labbekak had ik in die context niet moeten gebruiken. Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst,' liet hij weten. 'Dat was niet mijn bedoeling. Ik heb willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.'
Bron: Volkskrant / Telegraaf / ANP