background branding

Dry January hoeft niet, dit zijn de alternatieven

07012021 dry january.jpg

Dry January is deze maand van start gegaan, oftewel: een hele maand geen alcohol drinken. Voor de een werkt het. De ander begint aan een inhaalslag zodra de periode voorbij is. Maar het hoeft niet voor iedereen zo extreem. Dit zijn een aantal alternatieven.

Gebruik een app om minder alcohol te drinken

Er zijn veel verschillende apps die je kunt gebruiken om minder alcohol te drinken. In de apps kun je een logboek bijhouden en doelen stellen voor jezelf. Je wordt geconfronteerd met je alcoholgebruik door een logboek en met de vraag of het misschien te veel is. Check je App Store voor de opties.

Water drinken

Het Diabetes Fonds meldt dat het kan helpen om eerst een glas water te drinken als je dorst hebt. 'Van alcohol krijg je juist meer dorst', aldus de stichting. Hierdoor kan je dus onbedoeld veel meer alcohol drinken, terwijl je eigenlijk gewoon een groot glas water achterover moet gooien. Er wordt ook geadviseerd om na een glas alcohol, een glas zonder alcohol te drinken.

Gewoonte?

Drink je alcohol uit gewoonte? Als je jezelf hierop betrapt, sta er dan even bij stil en probeer een andere keuze te maken of spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je wilt drinken, stelt het fonds.

Kies soms alcoholvrije opties

Je kunt er ook voor kiezen om soms alcoholvrij(e) bier of wijn te drinken. Alcoholvrije dranken zijn al een tijdje met een opmars bezig. Een biertje zonder alcohol kan verrassend veel naar echt bier smaken. Op het gebied van wijn valt er wel nog een wereld te winnen. Radar heeft een aantal alcoholvrije wijnen getest. Je kunt de uitslag hier lezen. Ook RADAR+ deed een test.

Alcoholvrij betekent overigens niet dat er helemaal geen alcohol in zit, ondanks de naam. Maar de hoeveelheid is minimaal, waardoor het toch een goede optie is als je wel gezellig mee wilt borrelen maar minder behoefte hebt aan sterke alcohol.

Maak mocktails

Online kun je heel veel recepten vinden voor 'mocktails', oftewel cocktails zonder alcohol. Benieuwd naar het recept van een Nada Colada, Apple Nojito of een Virgin on the Beach? Je vindt de recepten hier.

Overige tips

  • Haal geen grote hoeveelheden alcohol in huis
  • Beslis voordat je ergens heengaat hoeveel glazen alcohol je gaat drinken en of je deze keer überhaupt (mee)drinkt. 

Wanneer drink je te veel alcohol?

Een glaasje op zijn tijd moet kunnen! Maar wanneer drink je te veel alcohol? Lees hier wat het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut daarover zegt.