background branding

Duitsland mag tolheffing definitief invoeren

tolwegdefinitefduitsland780.jpg

Na jaren van gesteggel is de weg vrij voor het invoeren van tolheffing in Duitsland. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen, is vrijdag ook akkoord gegaan met de aangepaste regeling.

De Bondsdag, het parlement van Duitsland, gaf een week geleden al het groene licht.

Voordelig tarief

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers is op onderdelen aangepast. Zo komt er een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruikmaken van het Duitse wegennet. Dat is het gevolg van compromissen tussen de Duitse minister van Transport, Alexander Dobrindt, en de Europese Commissie.

Tolheffing vanaf 2019

De tolheffing kan vanaf 2019 worden ingevoerd. Dan moet worden betaald voor het rijden op het 13.000 kilometer lange net van de Autobahn en het 39.000 kilometer lange net van grote verbindingswegen (Bundesstraßen). In het nieuwe voorstel is ook opgenomen tarieven en belastingvoordeel voor Duitsers te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen.

Discriminerend

De transportminister Volker Wissing van de deelstaat Rijnland-Palts verwacht dat de tol ten koste zal gaan van het Duitse bedrijfsleven in de grensregio's. Hij had gehoopt dat nog gekeken zou worden naar tolvrije autowegen in buurt van de grens en betreurde dat het besluit van de Bondsraad bij meerderheid van stemmen al is genomen. Hij verwacht nog wel een beslissing van het Europees Hof van Justitie. Nederland en Oostenrijk vinden de heffing discriminerend.

Duitsland hoopt met het systeem zo'n 500 miljoen euro binnen te halen.

Reactie minister Schultz

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) overweegt juridische stappen tegen het Duitse besluit om tolheffing in te voeren. Schultz is niet blij met de voorgenomen invoering en blijft ertegen, ondanks dat de Duitsers aanpassingen aan het plan hebben gedaan. De minister wacht nog op het oordeel van de Europese Commissie. Die heeft aangegeven de tolheffing te willen toetsen aan Europees recht. Ze verwacht dat de Europese Commissie erop toeziet dat geen discriminatie plaatsvindt van buitenlandse automobilisten.

Bron: ANP