Duurzaam veevoer bevat 'foute' soja

25112021Veevoer.jpg

Nederlandse supermarkten verkopen vlees en zuivel van dieren die gevoerd worden met 'foute' soja. Het gaat om Braziliaanse soja die geproduceerd wordt met behulp van ontbossing, landroof en corruptie. Dat meldt Zembla op basis van onderzoek in samenwerking met milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Aidenvironment.

Supermarkten en veevoerbedrijven claimen dat alle soja die gebruikt wordt voor diervoer een duurzaamheidskeurmerk heeft. Voedselleveranciers, natuurbeschermingsorganisaties en sojaproducenten richtten in 2006 een duurzaamheidskeurmerk voor soja op, om ontbossing tegen te gaan.

Rountable for Responsible Soy

Het gaat om de Roundtable for Responsible Soy (RTRS). De bedoeling is de ontbossing te laten afnemen door een steeds grotere stroom van duurzame soja te creëren. De soja die naar Nederland komt, is volgens Zembla echter nog altijd afkomstig van plantages die geen keurmerk hebben.

'Label werkt niet'

Het Wereld Natuur Fonds, een van de initiatiefnemers van het sojakeurmerk, zegt tegen Zembla niet langer vertrouwen te hebben in het label. 'We hebben gezien dat die certificering niet heeft gewerkt om ontbossing tegen te gaan.'

Bron: MediaWatch