Duurzame palmolie: waar vind je het?

Palmolie zit in de helft van de producten die in onze supermarkt liggen, maar toch weten we er weinig vanaf. De gevolgen van de productie van palmolie zijn rampzalig, maar gelukkig is er een alternatief; duurzame palmolie.

Palmolie wordt gewonnen uit vruchten van de oliepalm, en heeft veel voordelen. De olie en het vet wordt in verschillende producten verwerkt. Bovendien is de opbrengst van palmolie per hectare 4 tot 10 keer zo hoog als bij andere olie, zoals soja of zonnebloem.Oerwoud verwoest

Er zitten echter ook nadelen aan de winning van palmolie. De olie wordt verbouwd op grote plantages en daar is veel grond voor nodig. Volgens Johan van der Gronden, de directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), is naar schatting een gebied zo groot als Nederland gekapt voor het verbouwen van palmolie.

Ongeveer 86% van de palmolie komt van plantages in Maleisië en Indonesië.  Met het verwoesten van het regenwoud verdwijnt ook de leefomgeving van onder andere orang-oetans en de Sumatraanse tijgers. Volgens Van der Gronden raken de orang-oetans verweesd en hebben ze geen thuis meer om zich te kunnen voortplanten of leven.Populatie apen gehalveerd

Ook Greenpeace maakt zich zorgen, volgens campagneleider Nora van der Hoeven zijn er nog maar 400 Sumatraanse tijgers.  De populatie apen is de afgelopen 20 jaar naar schatting gehalveerd. Ruim een derde van hun leefgebied is opgegaan in rook en palmolie.

Ook voor ons heeft het verdwijnen van het regenwoud grote gevolgen. In de veenbossen van Indonesië liggen metersdikke pakken rottende plantenresten opgeslagen. Als je deze aansteekt, komt er veel schadelijke koolstofdioxide vrij.Alternatief?

Een goed alternatief voor palmolie is er niet. Wanneer je palmolie vervangt door bijvoorbeeld sojaolie verleg je het probleem. Bij de sojateelt verdwijnen delen van regenwouden in Zuid-Amerika.

Het WNF pleit voor duurzame palmolie en is de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie gestart. WNF praat met andere partijen zoals handelaren en telers om afspraken te maken over een duurzame variant van de olie. Zo moet er rekening gehouden worden met de arbeidsomstandigheden van de lokale bevolking, de dieren, het milieu en de natuur.

Dit initiatief heeft succes: wereldwijd is nu bijna een vijfde van de productie duurzaam en hebben veel Nederlandse bedrijven aangegeven in 2015 alleen nog maar duurzame palmolie te willen gebruiken.Wat kunnen consumenten doen?

Op de verpakking van producten wordt niet aangegeven of er palmolie in zit. Het is dus lastig voor consumenten om actie te ondernemen. Toch kunnen zij een belangrijke rol spelen, zegt Greenpeace.

De milieuorganisatie heeft samen met consumenten het bedrijf Procter & Gamble onder druk gezet. De producent van onder andere Head & Shoulders, Gillette en Pampers is onder invloed van al deze druk overstag gegaan.

Het Wereld Natuur Fonds heeft een mooie overzichtskaart gemaakt, waarbij snel duidelijk wordt welke bedrijven of de goede weg zijn en welke bedrijven zich nog niet zo hard inzetten. Klik hier voor de scorekaart.

Forumreacties

4
  • Door Radar

Palmolie zit in de helft van de producten die in onze supermarkt liggen, maar toch weten we er weinig vanaf. De gevolgen van de productie van palmolie zijn rampzalig, maar gelukkig is er een alternatief; duurzame palmolie. Alleen is het voor consumenten nog heel lastig om te ontdekken waar dat dan in zit en blijkt een totale boycot van palmolie ook geen oplossing. Wat kan je wel doen? Maandag 22 september 2014 in Radar, om 20:30 bij de AVROTROS op NPO 1

  • Door encore

Jawel. Totale boycot draagt wel bij. Maar goed, vanuit hier kun je er toch niks tegen beginnen. Die houtkap daar is gewoon illegaal en de regering daar moet er iets tegen doen. Maar ze geven liever het geld uit aan hele andere belangrijke dingen. Zoals wapens en vliegtuigen....

  • Door leonard76

Een totale boycot werkt alleen als dit wereldwijd wordt gedragen. Op dit moment is het al zo dat Nederlandse levensmiddelenbedrijven de maatschappelijke plicht hebben om bij het gebruik van palmolie een certificaat te kunnen overleggen waaruit blijkt dat alleen gebruik is gemaakt van ecologisch verantwoorde palmolie. Palmolie dus waarvoor geen regenwoud is gekapt. Overigens zal het probleem zich bij een wereldwijde boycot alleen verleggen; een alternatief is zonnebloemolie en/of raapzaadolie en ook daarvoor is (veel) ruimte nodig. Hopelijk komt er vanavond ook iemand in de uitzending die het huidige gebruik en de beschikbare alternatieven kan bespreken, bijvoorbeeld een docent van de opleiding levensmiddelentechnologie. In Nederland doen we het zo slecht nog niet...