background branding

Vanille ongekend populair, toch leven boeren in armoede

vanille-boeren-780.jpg

Vanille is in trek en was nog nooit zo duur als tegenwoordig, maar vanilleboeren leven over het algemeen nog altijd in bijzonder armoedige omstandigheden. Dat stellen de internationale afdeling van vakbond CNV en belangenorganisatie Fairfood in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Daarin roepen zij bedrijven die veel vanille gebruiken op de grote problemen onder vanilleboeren in Madagaskar aan te pakken. Samen zijn die boeren goed voor zo'n 70 procent van het wereldwijde aanbod aan vanille.Hoewel de vanilleprijs nu op een recordhoogte staat van 430 euro per kilo, leeft meer dan driekwart van de vanilleboeren onder de armoedegrens, stellen de onderzoekers.

Ongekend hoge vraag

'De trend is dat consumenten natuurlijke vanille willen. De vraag is enorm en de prijs ongekend hoog, maar boeren in Madagaskar kunnen niet eens hun gezin onderhouden. Daarnaast is hun veiligheid in het geding omdat vanillediefstal en beroving toenemen. Bedrijven kunnen dit op korte termijn veranderen', aldus Fairfood-directeur Sander de Jong.

'Onderhandelingspositie is slecht'

Ongeveer 80.000 boeren in Madagaskar telen vanille, vaak op moeilijk bereikbare plekken in de Sava-regio.'Zij zijn nauwelijks georganiseerd in vakbonden of coöperaties en hun onderhandelingspositie is slecht', aldus de onderzoekers. 'Ze zijn onbekend met de vanillemarkt en ook is er weinig kennis over opslag, transport en financiën. Nu de vanilleprijs op recordhoogte is, neemt het aantal berovingen en diefstal van vanille dramatisch toe.'

Bron: ANP

Meer over