background branding

'Palmolie vaak niet duurzaam'

palmolie_800.jpg

Diervoederfabrikanten komen hun belofte om geen palmolie meer te gebruiken die ten koste is gegaan van regenwoud vaak niet na. Dat constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF).

In 2010 beloofde de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie om eind 2015 helemaal over te stappen op duurzame palmolie. Volgens WNF liggen veel voedingsproducenten op schema maar geldt dit niet voor een groep bedrijven uit de diervoederbranche. 'Zij doen te weinig aan verduurzaming van hun palmoliegebruik of geven geen openheid van zaken', aldus het WNF.

Regenwoud

Oliepalmplantages gaan meestal ten koste van natuurlijk regenwoud. Zo ging er volgens het WNF tussen 1990 en 2010 al zo'n 3,5 miljoen hectare regenwoud verloren door de aanleg van de plantages, vooral in Maleisië en Indonesië. ,,Nederland kan als grootste importeur van palmolie in Europa direct bijdragen aan het voorkomen van ontbossing'', aldus de natuurorganisatie.

Consumentenproducten

Palmolie zit in veel consumentenproducten zoals koekjes, zeep, margarine, chips en cosmetica en het zit ook in diervoeder.

Radar heeft eerder aandacht besteed aan palmolie. Bekijk de uitzending hier.

Bron: ANP