Een plekje op de vrijmarkt bezet houden, mag dat? Dit zijn de spelregels
Binnenkort is het weer Koningsdag. Daar hoort natuurlijk ook de vrijmarkt bij. Misschien hebben mensen in jouw buurt al plekken bezet gehouden en met tape of stoepkrijt ‘BEZET’ op de grond gezet. Kan dat zomaar? Aan welke spelregels moet je je eigenlijk houden op de vrijmarkt? Radar zoekt het uit.
Wie maakt de spelregels?
Of je een plek bezet mag houden op de vrijmarkt met Koningsdag, hangt af van de regels van jouw gemeente. Gemeenten bepalen namelijk zelf wat de spelregels in de buurt zijn. Welke regels er in jouw gemeente gelden, is vaak makkelijk online te vinden.
Op welke spelregels moet je letten?
Hoewel de spelregels per gemeente verschillen, zijn er wel wat regels die bij verschillende gemeentes terugkomen. Als jij met je spullen op de vrijmarkt gaat staan, kun je het beste op de volgende regels letten:
- (Zelfgemaakt) eten en drinken verkopen: Vanwege hygiëne en veiligheid mag je in veel gemeenten niet zomaar eten en drinken verkopen of aanbieden. Zo mag je in de gemeente Utrecht eten verkopen in een gesloten verpakking, zoals zakjes chips. Maar in de gemeente Breda is het überhaupt niet toegestaan om eten te verkopen. Let ook op de verkoop van alcohol, dit mag in veel gemeenten namelijk ook niet verkocht worden op vrijmarkten.
- Wie er op de markt mag staan: In veel gevallen is de vrijmarkt voor iedereen toegankelijk, maar dat geldt niet in alle gemeenten. In Breda is het bijvoorbeeld alleen voor kinderen toegestaan om goederen, muziek of theater aan te bieden voor geld. Ouders mogen hun kinderen hier wel bij helpen. In de gemeente Wageningen, moeten kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassenen zijn.
- Waar je wel en niet mag staan: Om geen belangrijke doorgangen te blokkeren is het niet altijd toegestaan om overal je kleedje of tafeltje neer te zetten. Zo moet er in Emmen een doorgang van 4,5 meter vrij blijven voor hulpverleners en heeft Groningen een plattegrond met de locaties waar je wel en niet mag staan.
Of je een plekje mag reserveren: Tot slot verschilt het per gemeente of je wel of geen plekje mag reserveren. In Amsterdam mag je wel een plekje reserveren. Wel wordt de vrijmarkt verkoper hier gevraagd om dit met stoepkrijt te doen, en niet met tape. In Zoetermeer daarentegen is het niet mogelijk om een plekje vooraf te reserveren. Daar zul je toch echt de dag zelf een plekje moeten vinden.
Bron: Gemeente Amsterdam, Emmen, Wageningen, Utrecht, Breda, Groningen en Zoetermeer