Geld verdienen op de vrijmarkt: 15 tips voor Koningsdag
Van je oude spullen af komen en er nog een aardig zakcentje aan overhouden ook? Dat kan op Koningsdag. Het internet én onze WhatsApp-volgers geven 15 tips voor een maximale opbrengst van je verkopen.
Onderstaande tips zijn voor mensen die van hun spullen af willen op de vrijmarkt. Ga je niks verkopen, maar juist op koopjesjacht? Lees dan: Koopjes scoren op de vrijmarkt: 7 tips voor de beste deals
1. Kies een goede verkoopplek
Ook voor verkoopsucces op Koningsdag geldt: locatie, locatie, locatie. Oftewel: zorg dat je je kraampje op een goede plek zet, dus liefst ergens waar veel mensen voorbij komen. Zulke stekjes zijn natuurlijk als eerste bezet, dus baken het van tevoren af (als dat mag! - zie punt 2). Doe dit met stoepkrijt, niet met tape. Tape is namelijk niet goed voor het milieu. Tip: In Amsterdam kun je gratis stoepkrijt afhalen bij bibliotheken en stadsloketten. Of je kan vroeg van huis gaan. En met 'vroeg' bedoelen we ook écht vroeg, zeg maar in-je-slaapzak-op-de-stoep-vroeg.
Of dat laatste werkelijk nodig is, hangt natuurlijk ook af van de locatie die je in gedachten hebt. Een stekje in het centrum van Amsterdam zal eerder bezet zijn dan een eentje in een buitenwijk van Gouda.
2. Check de regels
Om teleurstellingen of zelfs conflicten te voorkomen is het goed om vooraf de regels te bestuderen die gelden voor de plek waar je wilt verkopen. Deze kunnen verschillen van gemeente tot gemeente en zelfs van stadsdeel tot stadsdeel.
Zo mag je in bepaalde gebieden geen stukken straat afbakenen (doe je het toch, dan ruimt de gemeente je markeringen waarschijnlijk op - zie ook punt 1), en in bepaalde straten kunnen vrijmarkten überhaupt verboden zijn.
Controleer ook van tevoren of je mag verkopen wat je wilt. Je mag op Koningsdag bijna alles verkopen, maar er zijn ook uitzonderingen. In veel gemeenten mag je als particulier bijvoorbeeld geen bederfelijke waar verkopen.
3. Houd het gezellig
Heb je lang van tevoren een plek afgebakend en is deze alsnog ingenomen door iemand anders? Probeer er dan rustig met elkaar uit te komen. Bedenk dat Koningsdag bedoeld is als een leuke dag voor iedereen.
4. Leg je koopwaar op een tafel
Als je spullen op een tafel zijn uitgestald, vallen ze meer op dan wanneer ze op de grond liggen. Bovendien hoeven potentiële klanten dan niet te bukken om ze nader te bekijken, en ze worden minder makkelijk vies.
5. Zorg voor een opvallende presentatie
Spullen op een kleedje leggen kan iedereen. Versier je stand (bij voorkeur dus een tafel - zie punt 4) met kleuren en/of een goede slogan, zet een muziekje op en trek een hysterische outfit aan, dan spring je er nog meer uit.
Investeren in lokkertjes wil ook nog weleens helpen. Via WhatsApp tipt Wim: 'Gratis jus d'orange weggeven, dan blijven mensen staan kijken.'
6. Bied een passpiegel of foto-passervice (en promoot die!)
Als je kleding verkoopt, is het fijn voor geïnteresseerden als ze deze kunnen passen en kunnen bekijken in een spiegel. Heb je geen spiegel voorhanden?
Liselot van Roomed heeft een oplossing: bied aan om je klanten met je smartphone te fotograferen wanneer ze kleding passen, zodat ze kunnen zien hoe het staat. Adverteer met deze sympathieke service op een groot bord dat je voor je kraampje neerzet.
7. Voorkom keuzestress
Bied niet te veel artikelen tegelijk aan, daarmee maak je het mensen alleen maar moeilijker. (Overdrijf het niet, want heel weinig uitstallen wekt ook weer een vreemde indruk.)
Als je veel spullen kwijt moet, houd dan het een en ander achter zodat je je tafel gedurende de dag kunt aanvullen.
Dat is ook de tactiek van Sheila, die ons via WhatsApp laat weten: 'Ik stal mijn spullen overzichtelijk en netjes uit en vul bij verkoop weer aan uit een doos.'
8. Gebruik je creativiteit
Heb je de zolder vorig jaar al leegverkocht en dit jaar geen oude spullen meer in de aanbieding? Geen nood, er zijn nog een hoop andere manieren om geld te verdienen op Koningsdag. Bijvoorbeeld door het aanbieden een quiz, een rad van fortuin of een ander uitdagend spel. Hoe ludieker hoe beter! Wat ook nog wel eens geld wil opleveren is optreden met je muziekinstrument of het verkopen van zelfgemaakte consumpties.
Ook kun je je toilet tegen betaling ter beschikking stellen aan passanten, of een kamer of zelfs je hele huis te verhuren aan buitenlandse toeristen.
9. Wees sociaal
Houd het gezellig! Een goede sfeer is goed voor de zaken. Dat weet ook Sheila. Zij appt ons: 'Ik praat tegen iedereen die even halt houdt bij mijn plekje of maak grapjes tegen voorbijgangers.'
10. Ken de markt
Bedenk ook waar op de dag zelf veel behoefte aan zal zijn. Wordt het warm? Dan kun je scoren met ijsjes of flesjes water. Zijn er buien voorspeld? Verkoop paraplu's, of doe zoals W.S. Hovius (via WhatsApp): 'Ik ga poncho's verkopen! Honderd voor een tientje besteld uit China. Voor een eurootje per stuk kunnen mensen toch door de regen de vrijmarkt op.'
Raak je een paar artikelen aan de straatstenen niet kwijt? Misschien zijn ze onredelijk hoog geprijsd. Loop eens een rondje over de vrijmarkt en kijk wat 'concurrerende' verkopers voor soortgelijke producten vragen. Misschien kun je je prijs bijstellen.
Een andere tactiek is die van Nienke: 'Ik verkoop mijn spulletjes tegen spotprijzen. 20 cent, 5 cent. Mensen reageren heel leuk en betalen er dan toch meer voor. Rijk word je niet, maar ik ben wel altijd uitverkocht!'
11. Wees voorbereid op afdingen
Afdingen hoort erbij, dus houd er rekening mee dat geïnteresseerden dat gaan proberen. Maak er een spel van en houd het gezellig.
(Veel) meer afdingtips vind je in de column: Afdingen kun je leren! (Let wel: de meeste van deze tips hebben betrekking op afdingen in winkels.)
12. Neem wisselgeld mee
Lang niet iedereen zal op deze dag gepast betalen. Zorg dat je voldoende brief- en kleingeld achter de hand hebt.
13. Stuur een Tikkie
Je kunt jouw 'klanten' ook de mogelijkheid geven om met een Tikkie te betalen. Dit is voor makkelijk voor de mensen die niet veel contant geld op bij zich hebben. Bovendien komt het geld meteen op je rekening.
Lees ook: Wat is Tikkie en hoe gebruik je het?
14. Zorg voor tasjes
Heb je thuis nog een hoop plastic tasjes zonder bestemming liggen? Vandaag is de dag om daar verandering in te brengen! Bied ze aan als extra service.
15. Zorg goed voor jezelf
Je moet op deze dag natuurlijk goed voor je kraampje en je koopwaar zorgen, maar óók voor jezelf! Met andere woorden: pak voldoende eten en drinken in om de dag door te komen, en denk ook aan dingen als zonnebrand of juist een paraplu.
Verder: neem een krukje of stoel mee.
Radar heeft ook advies voor kopers! Lees: Koopjes scoren op de vrijmarkt: 7 tips voor de beste deals
Wat zijn jóuw vrijmarkt-verkooptips? Deel ze in de reacties!
Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 24 april 2017, gecheckt en aangepast door de redactie op 24 april 2019.
Bron: Roomed / Famme / RTL Nieuws / RTV Oost
Beeld: ANP Foto