Koopjes scoren op de vrijmarkt: 7 tips voor de beste deals

koningsdag_koopjes_anp_780.jpg

De vrijmarkt op Koningsdag is een gezellige boel waarin je ook nog eens voor een prikkie leuke spullen kunt scoren - tenminste, als je het goed aanpakt. Regel de beste deals door gebruik te maken van deze zeven tips.

De adviezen in dit artikel zijn bedoeld voor iedereen die koopjes wil scoren op de vrijmarkt. Ga je juist zélf spullen verkopen? Lees dan:

Geld verdienen op de vrijmarkt: 15 tips voor Koningsdag

1. Vroeg uit de veren

De morgenstond heeft goud in de mond, en dat geldt al helemáál op Koningsdag. Veel verkopers zijn al in het holst van de nacht op pad om het beste plekje te scoren, of hebben er de vorige avond zelfs hun slaapzak uitgerold. Hoe eerder je erbij bent als ze 'open' gaan, des te meer kans dat jij hun mooiste aanbiedingen scoort!

Dat wil echter niet zeggen dat er later op de dag ook nog goede deals te vinden zijn. Zo laat 'Kpiet' ons weten via WhatsApp: 'Het is natuurlijk zo dat 's ochtends alles wordt uitgestald en er dan ruimere keuze is. Maar als je wat later gaat (zo tegen het eind) dan kan het zijn dat je het voor nog goedkoper mee krijgt. Mensen willen er meestal van af.'

2. Check de bereikbaarheid

Waar wil je naartoe? En hoe ga je daar komen? Twee belangrijke vragen om voor vertrek te beantwoorden, want veel straten zullen op de dag zelf afgesloten zijn en een hoop openbaarvervoerverbindingen zullen stil liggen. Check de reisplanner als je het openbaar vervoer neemt.

3. Zorg goed voor jezelf

In je enthousiasme over alle aanbiedingen vergeet je misschien om voldoende te eten en te drinken. Niet doen! Neem eten en drinken van huis mee als je lang op pad gaat, of scoor hier en daar een flesjes water en broodjes warme beenham.

En check vooraf het weer. Laat je niet overvallen door buien en pak bijvoorbeeld een regenponcho in. Of is er juist zon voorspeld? Wellicht is het een goed idee om je in te smeren.

4. Heb een plan

Bedenk van tevoren waarnaar je op zoek bent. Doelloos rondstruinen heeft natuurlijk ook zijn charme, maar als je bijvoorbeeld specifiek naar babyspullen, dan moet je waarschijnlijk in een andere buurt zijn dan wanneer je antieke meubels of hippe designkleding zoekt.

5. Neem een tas (of tasjes) mee

Op de vrijmarkt hoef je doorgaans niet te betalen voor een plastic zakje, zoals in de winkel, maar toch is het fijn om je eigen tas(sen) mee te nemen. Niet elke verkoper heeft er voldoende om aan elke klant weg te geven, dus het is handig als je er zelf voor zorgt.

6. Zorg voor voldoende kleingeld

Bij de gemiddelde vrijmarkthandelaar kun je niet met pinpas of creditcard betalen. Contant geld meenemen is dus het devies, waarvan liefst ook een flink deel kleingeld. Als je 's ochtends vroeg een aankoop van 2 euro doet en betaalt met je vers gepinde briefje van vijftig, dan doe je de verkoper echt geen plezier.

En weinig vrijmarktsituaties zijn zo lullig als die waarin je eerst met veel moeite hebt afgedongen van tien euro naar 8,50, en je vervolgens enkel een briefje van tien kunt overhandigen.

7. Ding af

Afdingen hoort bij een rommelmarkt, dus onderhandel er op los! Vind je dit lastig? Gebruik deze tips:

  • Zie het als een spel.
  • Blijf vriendelijk en hou het gezellig (maak als het even kan een grapje).
  • Afdingen gaat beter bij het kopen van meerdere producten tegelijk.
  • Gebruik argumenten (elders goedkoper, oud model, krasjes, oneffenheden, het laatste product).

Deze en nog (veel) meer afdingtips vind je in de column: Afdingen kun je leren! (Let wel: de meeste van deze tips hebben betrekking op afdingen in winkels.)

Radar heeft ook verkooptips voor de (Koningsdag-)vrijmarkt! Zie:

Geld verdienen op de vrijmarkt: 15 tips voor Koningsdag

Hoe scoor jíj de beste deals op de vrijmarkt? Geef je tips in de reacties!

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 24 april 2017, gecontroleerd door de redactie op 24 april 2019.

Bron: Famme

Beeld: ANP Foto