Een regenton in je tuin: slim voor je portemonnee én het klimaat

Regenton

Nederland krijgt steeds vaker te maken met hoosbuien en periodes van droogte. Met een simpele regenton kun je drinkwater besparen, bij droogte toch de tuin groen houden en voorkomen dat regenwater het riool instroomt. En het kost ook niet veel. Waarom hangt er dan nog niet bij iedereen zo'n vat aan de regenpijp? Radar zoekt uit hoe je dat aanpakt en wat een regenton je nu écht oplevert.

Volgens Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland denken veel mensen ten onrechte dat een regenton ingewikkeld is, of dat hun tuin te klein is. “Naast je tuin vergroenen met planten en struiken, is het wel echt een van de makkelijkste dingen die je kunt doen als je iets wil bijdragen.

Waarom zou je regenwater opvangen?

Het is zonde om schoon regenwater weg te spoelen, terwijl je er prima je tuin of plantenbakken mee kunt bewateren. Een regenton biedt water op voorraad, precies op de momenten dat de kraan vaker open gaat: in periodes van droogte.

Daarnaast ontlast je het riool. Steeds vaker vallen er korte, hevige buien. Hoe meer water je tijdelijk kunt opvangen in je eigen tuin, hoe minder het rioolstelsel bij jou in de buurt overbelast wordt. Daarmee verklein je de kans dat straten blank komen te staan of afvalwater overstroomt.

Ook draagt regenwateropvang bij aan meer biodiversiteit en helpt het indirect bij hittestress. Horstra: “Een tuin met planten, bomen of struiken houdt de omgeving koeler. Als je die groen kunt houden met regenwater, dan draagt dat bij aan een fijner en gezonder leefklimaat, zeker in versteende wijken.”

Wat levert het je op?

Een groene tuin is een uitstekend doel, maar een regenton kan ook op andere manieren helpen besparen op kraanwater. Het is een relatief kleine investering: tussen de 50 en 150 euro, afhankelijk van formaat en materiaal. De meeste modellen hebben een inhoud van 100 tot 300 liter (maar er zijn ook grotere) en zijn eenvoudig aan te sluiten op de regenpijp.

Met het opgevangen water kun je bijvoorbeeld:

  • Je tuin sproeien of plantenbakken bijvullen
  • Gevelgroen en balkonplanten water geven
  • Ramen zemen of de auto wassen
  • Een vijver bijvullen of tuingereedschap schoonmaken
  • Water gebruiken tijdens een sproeiverbod of hittegolf

En dat zonder een kraan open te draaien. Zeker met stijgende waterprijzen en drogere zomers is dat geen overbodige luxe. Denk ook na over wat voor ton je koopt, en zet deze in de schaduw. In een donkere ton met deksel kun je bijvoorbeeld langer je water houden voor het gaat stinken of muggen aantrekt. Met een extra filter of voorfilter bij de regenpijp houdt je het water tot 3 maanden schoon. 

Horstra: “Je ziet dat mensen hun tuin belangrijk vinden, maar duurzaamheid is niet altijd de eerste drijfveer. Toch willen veel mensen wel iets doen. Dan is de regenton een laagdrempelige, zichtbare stap.”

Hoeveel kun je opvangen?

Hoeveel regenwater kunt opvangen hangt af van het dak het vanaf komt. In Nederland valt jaarlijks gemiddeld zo’n 850 liter regenwater per vierkante meter dak.

1 m² dak → 850 liter regenwater per jaar

50 m² dak → 42.500 liter per jaar

Dat is genoeg voor 425 volle emmers water die je anders uit de kraan zou halen, maar waarvoor regenwater prima voldoet zolang je het niet drinkt. Heb je een balkon? Zelfs dan kun je regenwater opvangen, al is het met een kleinere ton, opvangzak of emmer.

Wordt dit ook ondersteund?

Je vraagt je misschien af of dit allemaal mag. Het antwoord is: ja. Voor een regenton heb je geen vergunning nodig. En ook een regenwatersysteem binnenshuis is toegestaan, zolang je voldoet aan de technische eisen.

In veel gemeenten krijg je zelfs subsidie als je regenwater opvangt. Denk aan:

  • Een vergoeding voor het afkoppelen van je regenpijp
  • Een subsidie bij aankoop van een regenton
  • Een bijdrage voor waterdoorlatende bestrating of een groene tuin

Wat je waar krijgt, verschilt per gemeente. Op groenklimaatplein.nl kun je opzoeken wat er in jouw woonplaats mogelijk is.

Let op bij langdurige droogte

Om te voorkomen dat je water in warme, droge periodes gaat stinken of insecten aantrekt, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Gebruik altijd het oudste water eerst (first in, first out).

Het is sowieso een goed idee om je regenton af en toe leeg te laten lopen en schoon te maken, vooral als het water muf ruikt of verkleurt.