Zuinig met water door drinkwatertekort? ‘Ik laat mijn tuin niet verdrogen’

Waterverbruik

We proberen met z’n allen best zuinig te doen met water, maar er zijn uitzonderingen. De planten in de tuin mogen bijvoorbeeld niet verdrogen, zeker niet zolang de buren hun zwembad vullen en datacentra drinkwater gebruiken voor koeling. Dat komt naar voren in een poll van Radar. 

Drinkwatertekort steeds dreigender

Door bevolkingsgroei, klimaatverandering en een groeiende economie, heeft Nederland steeds meer drinkwater nodig. Dat leidt tot zorgen, omdat er nu al een tekort is. Zo konden meerdere zakelijke gebruikers al geen drinkwateraansluiting meer krijgen en hebben verschillende drinkwaterbedrijven te weinig water op voorraad om pieken in verbruik op te vangen. 

Radar was benieuwd of jullie rekening houden met je waterverbruik en zette een poll online. In totaal hebben hier 2.084 mensen op gereageerd. Het overgrote deel van 80 procent probeert zo zuinig mogelijk te doen met water, 16 procent probeert erop te letten maar past zijn of haar gedrag niet aan en slechts 4 procent vindt het niet de verantwoordelijkheid van de consument. 

Anderen zijn ook niet zuinig met water

Deelnemers die het drinkwatertekort niet als hun verantwoordelijkheid zien, wijzen vooral naar grootgebruikers. “Zolang datacenters ons drinkwater gebruiken voor koeling, waar hebben we het dan over?”, meldt iemand bijvoorbeeld. 

“De overheid neemt zelf geen verantwoording, dus waarom moeten wij dat dan wel doen?” vraagt iemand anders zich af. “We betalen ontzettend veel geld voor ons drinkwater.” 

Dit sentiment hangt ook bij deelnemers die hun gedrag niet aanpassen. Zij wijzen vooral naar de buren: “Zolang er nog mensen zijn die hele zwembaden kunnen vullen met water, dan kan ik best af en toe mijn tuin sproeien.”

Het idee dat anderen het slechter doen dat jij, heerst al jaren. Radar zette vijf jaar geleden dezelfde poll online en ook toen verbruikten vooral de buren heel erg veel water.

Ik woon in een appartement, dus ik verbruik sowieso al minder dan mensen met een huis
Deelnemer die gedrag niet aanpast

Tuin sproeien moet kunnen

Hier lijkt een kern van waarheid in te zitten, want heel veel deelnemers melden dat ze zuinig zijn met water, maar wél hun tuin sproeien. “Mijn tuin is bijzonder voor mij en volop groen, dus dat laat ik niet verdrogen”, laat een deelnemer bijvoorbeeld weten. 

“Ik heb voor veel geld bloemen gekocht voor mijn tuintje. Op warme dagen loop ik twee keer met mijn gieter rond en op minder warme dagen één keer”, vertelt iemand anders. Een derde deelnemer vult aan: “Ik sproei mijn tuin, maar alleen de kwetsbare planten.” 

Deze deelnemers benadrukken ook dat ze al zuinig doen met water en hun gedrag daarom niet verder aanpassen. “Ik verspil niet, maar ben ook niet zuiniger dan anders”, vertelt iemand bijvoorbeeld. “Ik doe mijn best, maar niet extreem”, meldt een ander. 

Simpele tips om water te besparen

Deelnemers die zo zuinig mogelijk doen met water delen volop besparingstips. Veel van deze tips zijn bij de meeste mensen wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan kort douchen, de kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen, de auto niet wassen, de kleine knop gebruiken als je de wc doorspoelt en geen onnodig kleine wasjes draaien. 

Een ander veelgehoorde tip is water opvangen en dat gebruiken om de planten water te geven. Deelnemers doen dat niet alleen door middel van een regenton in de tuin, er worden ook emmers en teiltjes ingezet in huis. “Het water waarmee ik groenten of aardappels af spoel, verzamel ik in een tuingieter om de tuinplanten mee te besproeien.” 

“Als ik douche, vang ik het eerste koude water op met een emmer om de planten te bewateren”, tipt een deelnemer. 

Als iedereen een beetje bespaart, is dat in totaal heel veel
Deelnemer die zuinig is met water

Een laatste tip die iemand geeft: eet wat vaker plantaardig. Er is veel water nodig om eten te maken, maar je kunt best wat liters besparen door vlees wat meer links te laten liggen. Zo is er voor één kilo rundvlees 15.500 liter water nodig, terwijl er voor één kilo soja 1.045 liter water nodig is. 

Meer over