background branding

Een vals diploma kopen voor 500 euro, inclusief registratie bij DUO?

In februari stonden verschillende voormalig zorgmedewerkers voor de rechter omdat ze hadden gewerkt met valse papieren. En dat was geen incident. Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwamen vorig jaar bijna honderd meldingen binnen over zorgverleners die werkzaam waren zonder geldig diploma of certificaat. Terwijl de MBO Raad stelt dat het 'levensgevaarlijk' is om zonder diploma aan de slag te gaan, vind je op internet verschillende sites die diploma te koop aanbieden, inclusief registratie in het diplomaregister van DUO.

Valsheid in geschrifte

Eind februari moesten de verdachten zich melden voor de politierechter omdat zij ten onrechte hadden gewerkt in een zorginstelling. Ze hadden de baan gekregen met behulp van valse diploma's en VOG's. Uiteindelijk werden de verdachten veroordeeld tot taakstraffen voor valsheid in geschrifte. Volgens de rechter hebben verdachten 'door hun handelen (...) de integriteit van de zorg en mogelijk zelfs de gezondheid van de veelal kwetsbare patiënten in gevaar gebracht'. Ondertussen meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat het vorig jaar bijna honderd meldingen kreeg van valse diploma's of certificaten, alleen al in de zorg. 

Aanbieders van valse diploma's

Terwijl de Inspectie Gezondheidszorg en het OM zich zorgen maken, bieden allerlei anonieme verkopers op internet valse diploma te koop aan. Als we contact opnemen blijkt een HBO-diploma Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam geen probleem. Dat is dan 350 euro. Willen we dat het diploma ook geregistreerd wordt in het register van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)? Wordt geregeld, dat is slechts 150 euro extra. Wie de aanbieder is blijft onduidelijk, de website is geregistreerd in Panama en we communiceren per encrypted mail en Telegram. De betaling moeten we voldoen in Bitcoin. Om ons vertrouwen te winnen krijgen we een voorbeeld van een HvA-diploma te zien én een screenshot 'van binnenuit' waaruit moet blijken dat de verkoper inderdaad het document vermeldt in het diplomaregister van DUO.

'Levensgevaarlijk'

De MBO Raad roept werkgevers, naar aanleiding van de cijfers van Inspectie Gezondheidszorg, op om bij een sollicitatie altijd naar een digitaal bewijs uit het diplomaregister te vragen. De Raad noemt het levensgevaarlijk als 'bijvoorbeeld een niet gekwalificeerde zorgmedewerker bij patiënten fouten maakt met alle consequenties van dien'. Voorzitter Adnan Tekin voegt toe dat ook in andere vakgebieden flinke risico's kunnen ontstaan: 'Als een electricien zonder diploma bedrading gaat aanleggen en dat gaat mis, dan kan dat voor vreselijke ongelukken zorgen'.

Registratie bij DUO?

Maar is het eigenlijk wel mogelijk dat een anonieme verkoper voor jou een diploma vermeldt in het register van DUO? Die vraag leggen we voor aan Sabine Venema van DUO. Het antwoord is helder: 'Nee, dat is helemaal niet mogelijk: niet als inside job bij DUO en ook niet via de onderwijsinstellingen. De onderwijsinstelling geeft een heel onderwijsbeeld. Het zou heel gek zijn als een student wel een diploma heeft maar niet ingeschreven staat bij de onderwijsinstelling. Daarbij worden zowel DUO als de onderwijsinstellingen gecontroleerd door middel van audits op de gegevens'. Kortom, betaal je om een diploma te laten registreren, ga er dan maar vanuit dat je opgelicht wordt. De bedrieger bedrogen.