background branding

Meer zorgverleners met nepdiploma’s en -certificaten: ‘Veiligheid patiënten in gevaar’

Bloed transfusieANP-451166352.jpg

Zorgverleners die met een vals diploma toch aan het werk zijn: bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kwamen er het afgelopen jaar 95 meldingen hierover binnen. Ook werd er elf keer melding gemaakt over zorgverleners met een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Dat zijn er dubbel zoveel als andere jaren, meldt de instantie.  IGJ weet niet of het aantal meldingen het daadwerkelijke aantal mensen is dat met een vals diploma werkt ‘of slechts het topje van de ijsberg’ is.

‘Als zorgverleners werken met valse papieren, is de veiligheid van patiënten en cliënten in gevaar’, waarschuwt de inspectie.

Acht voormalig zorgmedewerkers staan donderdag voor de rechter, meldt RTL Nieuws. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de voormalig zorgmedewerkers onder valse papieren hebben gewerkt in verschillende zorginstanties in het land.

Personeelstekort

Wegens krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers in de zorg personeel gaan werven via bemiddeling- en uitzendbureaus. Vaak hebben de werkgevers afspraken staan met de bureaus over de controle van cv's, diploma's en VOG's van sollicitanten. 

Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van het controleren op valse papieren bij de werkgever zelf. De inspectie vraagt zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus om valse papieren via de politie te melden bij het OM en de inspectie.

Bron: ANP, RTL Nieuws, IGJ