Een waterkoker of Quooker: wat is goedkoper?

Quooker of Waterkoker

Een warmwaterkraan, beter bekend als een Quooker, is makkelijk in gebruik. Het kan een waterkoker vervangen en binnen no time heb jij kokend water in je mok of in de pan. Met welke optie bespaar jij de meeste energie en hoelang duurt het voordat je de investering in een Quooker hebt terugverdiend? Radar zoekt het voor je uit. 

Wat is een Quooker?

Een Quooker is een warmwaterkraan. Door een verwarmd waterreservoir onder de kraan, komt er gelijk kokend water uit de kraan. De kranen zijn inmiddels uit te breiden met daarnaast een koelwaterreservoir. Zo kun je naast kokend water ook koud water met bruis tappen uit je ‘gewone’ kraan. 

Je kunt kokend water uiteraard ook koken in een waterkoker. Een Quooker is een flinke investering. De aanschafprijs van een Quooker ligt gemiddeld tussen de duizend en 1500 euro, waar de aanschafprijs van een waterkoker ligt tussen de dertig en honderd euro. Of die keuze voor de duurdere Quooker zich uiteindelijk duurzaam uitbetaalt, hangt van een paar factoren af. Een van die factoren is het gebruik van de kraan. 

Hoeveel verbruikt een Quooker en een waterkoker?

Een Quooker verwarmt het water constant in het warmwaterreservoir onder de kraan. Het gebruik tijdens de stand-by van de kraan is gemiddeld 10 watt. Gemiddeld is dat 87,6 kWh per jaar. Voor het koken van het water wordt het gebruik op 511 KwH per jaar geschat. De berekening gaat uit van een huishouden van drie personen die gemiddeld per dag tien liter kokend water gebruiken. “Hoe vaker je kokend en warm water gebruikt, hoe zuiniger het Quooker-systeem wordt ten opzichte van de alternatieven”, formuleert Quooker hierover op hun site. 

Een warmwaterkoker gebruikt in korte tijd in vergelijking met de Quooker veel stroom. Zo heeft een warmwaterkoker een gemiddeld vermogen van 2200 watt. Gemiddeld duurt het drie minuten tot het water is doorgekookt, wat neerkomt op 200 kWh per jaar bij een gemiddeld gebruik van vijf keer per dag. Dit loopt op wanneer je vaker water kookt of jouw waterkoker er langer over doet om het water te verwarmen. Een waterkoker gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee. 

Is een Quooker een duurzame keuze?

Of een Quooker een duurzame keuze is in jouw situatie hangt dus af van het gebruik.  Schaf je bijvoorbeeld ook een COMBI-reservoir aan naast je Quooker? Dan zou je ook water kunnen besparen. 

Na de aanschaf van een COMBI-reservoir hoef je geen water meer te laten stromen alvorens er warm water uit de kraan komt. Het warme water is er dan meteen. Je kunt hiermee gemiddeld één liter tot bijna vier liter water besparen per keer dat je de kraan aanzet. 

Kies je daarnaast voor een kraan met een reservoir voor bruisend water? Dan scheelt dit weer de aankoop van plastic flessen en het energiegebruik om het water in de koelkast te koelen.

Hoelang is de terugverdientijd van een Quooker?

De terugverdientijd van een Quooker kan oplopen van zeven tot tien jaar. De terugverdientijd van een waterkoker is een stuk korter. Een Quooker gaat gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee en bespaart dus op het gebruik van plastic, koeling en het verwarmen van water. Een Quooker heeft uiteraard wel onderhoud nodig.

Of een Quooker dus een gunstige keuze is voor jouw portemonnee, hangt af van je eigen situatie en gebruik. Je kunt altijd een prijsvergelijking laten uitvoeren gebaseerd op jouw situatie en gebruik. 

Bronnen: Quooker, Omroep Gelderland, Pure Energie