background branding

Eerste ziekenhuistarieven openbaar gemaakt

ijssselllmeer.jpg

IJsselmeerziekenhuizen gaat als eerste ziekenhuis al zijn tarieven voor medische behandelingen openbaar maken. IJsselmeerziekenhuizen is in 2009 overgenomen door MC Groep. Het gaat om de prijzen van zo'n vierduizend medische behandelingen, meldt NRC. Bestuursvoorzitter Willem de Boer noemt het tegenover de krant een 'maatschappelijke opdracht' om als ziekenhuis te tonen hoe doelmatig en dus ook hoe duur je bent.

De Boer vindt dat het openbaar maken van de tarieven slechts één onderdeel is van verbetering van de informatie in de zorg. Ook over de kwaliteit van medische behandelingen en behandelingsverschillen tussen ziekenhuizen zou meer duidelijkheid moeten komen. MC Groep vindt het belangrijk dat de patiënt vooraf weet wat een behandeling kost en op basis daarvan een weloverwogen keuze kan maken.

Overeenstemmming met zorgverzekeraars

De tarieven die MC Groep, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Dronten, bekendmaakt gaan over 2016. Dat konden zij niet eerder doen omdat er pas onlangs overeenstemming over is bereikt met de zorgverzekeraars.

Bron: ANP MediaWatch / NRC