background branding

Eén oplader voor al je apparaten: Europees Parlement stelt deadline voor universele lader

usbc-universele-lader-06052022.jpg

De tijd van kasten vol met opladers lijkt voorbij: het Europees Parlement wil de universele lader uiterlijk eind 2026 op de markt. Vanaf dan kun je dezelfde lader gebruiken voor onder andere smartphones, tablets en digitale camera's.

Het Europees Parlement pleit al zo'n tien voor een universele lader, met name omwille van duurzaamheid en gebruikersgemak. Een sterke lobby vanuit de fabrikanten heeft voor flink wat vertraging gezorgd, maar de lader lijkt nu dan eindelijk realiteit te worden. Dit moet de wereld een hoop elektronisch afval besparen en zal bij consumenten ook in de portemonnee te merken zijn, aangezien je bij aanschaf van een nieuw apparaat geen nieuwe lader nodig zal hebben. 

Zowat alle draagbare apparaten moeten uiterlijk eind 2026 kunnen worden opgeladen met een USB-C-adapter. Naast smartphones, tablets en digitale camera's horen hier ook koptelefoons, speakers en consoles bij. Laptops moeten op termijn ook onder deze groep vallen. Alleen apparaten die te klein zijn voor een dergelijke adapter hoeven niet aan de verplichtingen te voldoen. 

Producenten moeten straks ook op hun verpakking aangeven of het een lader bevat, zodat niet toch ongemerkt overbodig materiaal bij de consument terecht komt. 

Bron: AD