Eén oplader voor alle smartphones vereist vanaf december 2024

Kabels-186413290_s.jpg

Eind december 2024 moeten alle opladers voor smartphones en gadgets dezelfde aansluiting hebben. Alle smartphones en andere gadgets die in de EU verkocht worden moeten vanaf deze datum oplaadbaar zijn via een usb-c oplader. De precieze deadline voor de invoering van de Europese usb-c-eis is 28 december 2024.

De eis was in oktober al rond, maar is sinds de publicatie in het publicatieblad van de Europese Unie officieel ingeleid. Alle EU-lidstaten hebben nu twee jaar om de eis officieel in een nationale wet in te voeren.

Verminderen elektronisch afval

De doel van de regel is het om elektronisch afval te verminderen. Door dezelfde oplader voor meerdere apparaten te kunnen gebruiken hoeven er minder opladers worden gekocht en weggegooid. De regels gelden niet alleen voor mobiele telefoons, ook voor onder andere tablets, koptelefoons, oordoppen, e-readers en andere elektronische apparaten.

Gevolgen Apple

De eis heeft de grootste consequenties voor Apple. Het bedrijf heeft voor veel apparaten een eigen aansluiting, de Lightning-aansluiting. Deze zit op veel Apple-producten zoals iPhones en AirPods. Apple zal de producten in de toekomst moeten voorzien van een usb-c-aansluiting. Veel huidig Apple-apparatuur, zoals iPads en Macbooks hebben al een usb-c-aansluiting. Vanaf vermoedelijk volgend jaar komen er iPhones op de markt met de nieuwe aansluiting.

Andere regels laptops en horloges

Voor laptops en slimme horloges gelden andere regels, laptops hoeven pas vanaf april 2026 ondersteuning voor usb-c laden te hebben. Slimme horloges en andere apparaten die draadloos opgeladen kunnen worden, hoeven helemaal niet aan de usb-c-eis te voldoen. 

Bron: RTL Nieuws