background branding

'Energiebedrijven mogen niet stoppen met leveren door hoge prijzen'

111021 meterkast.jpg

Energiebedrijven mogen niet zomaar stoppen met het leveren van energie aan consumenten omdat de prijzen hoger zijn geworden. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van meldingen bij haar loket ACM ConsuWijzer.

Consumenten meldden dat ze een brief kregen van hun energieleverancier met daarin de mededeling dat het bedrijf de leveringsovereenkomst opzegt. Ook zouden mensen van hun leverancier te horen krijgen dat hun overeenkomst met vaste prijs wordt stopgezet en dat ze een contract met een variabele prijs krijgen aangeboden. De energieleveranciers zouden daarbij naar de algemene voorwaarden wijzen of als argument gebruiken dat er sprake was van wanbetaling.

ACM wijst op consumentenrechten

De ACM vermoedt dat een reden voor het beëindigen van de levering de stijging is van de energieprijzen. 'We krijgen ook signalen dat dat genoemd wordt in brieven. We wijzen consumenten daarom op de rechten die ze hebben', aldus een woordvoerder van de autoriteit.

Het beëindigen van de energielevering zonder waarschuwing en zonder opzegtermijn is nooit toegestaan, stelt de ACM. 'Het beëindigen van de energielevering omdat een consument niet heeft betaald mag alleen als de leverancier daarvoor al schriftelijk een betalingsherinnering heeft gestuurd en daarbij is gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening.'

De ACM adviseert consumenten die hiermee te maken krijgen hun energieleverancier een brief of email te sturen en daarin te wijzen op hun rechten. Ook gaat de autoriteit de betreffende bedrijven aanspreken.

Wat als je energieleverancier failliet gaat?

Consumenten hoeven er niet voor te vrezen geen gas of elektriciteit meer te ontvangen als hun leverancier toch in financiële problemen komt, stelt de ACM. De toezichthouder kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. Alle klanten van het bedrijf worden dan ‘verdeeld’ naar de overige vergunninghouders. Consumenten krijgen dan vanzelf een nieuw energiecontract van een nieuwe leverancier en kunnen na dertig dagen bepalen of ze klant willen blijven bij deze leverancier. Een faillissement van een leverancier kan wel nadelige financiële gevolgen hebben voor consumenten, bijvoorbeeld als een consument nog geld tegoed heeft, of omdat hij meer moet gaan betalen bij een andere leverancier na de verdeling.

Sterk gestegen prijzen

Een ACM-woordvoerder kan niet zeggen welke bedrijven leveringsovereenkomsten opzeggen, of hoeveel meldingen er precies zijn binnengekomen. Donderdag begon de ACM een onderzoek naar meldingen over energiebedrijf DGB Energie, dat in brieven aan klanten de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit als reden voor eenzijdige opzegging zou geven.

De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen weken enorm gestegen, als gevolg van een schaars aanbod dat uitgeput raakt door een aantrekkende vraag. De stijgende gasprijzen zadelen bedrijven en huishoudens op met fors hogere kosten. Ook jaagt het de inflatie de hoogte in.

Bron: ANP, ACM