Onderzoek ACM: energiebedrijf zegt contracten eenzijdig op wegens prijsstijging

071021 meterkast.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt meldingen dat energiebedrijf DGB Energie contracten met klanten beëindigt. In brieven aan klanten geeft de relatief kleine energieleverancier de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit op als reden voor de eenzijdige opzegging.

Op social media circuleert een foto van de opzegbrief. 'Zoals u wellicht via nieuwsberichten heeft vernomen, zijn de energieprijzen momenteel historisch hoog. De afgelopen weken zijn de energieprijzen in korte tijd meer dan verdubbeld en op dit moment is de prijsontwikkeling zeer onzeker. Voor DGB Energie is het op dit moment niet mogelijk uw leveringsovereenkomst voort te zetten', staat in de brief.

ACM onderzoekt of de opzegging volgens de regels wel mag

DGB Energie was niet direct bereikbaar voor commentaar. De ACM onderzoekt onder andere of de opzegging volgens de regels wel mag. Een woordvoerder kon niet aangeven hoeveel meldingen over het energiebedrijf zijn binnengekomen.

Bericht DGB

DGB Energie was niet direct bereikbaar voor commentaar. Wel plaatste het bedrijf donderdagmiddag een bericht aan zijn klanten op zijn site. Daarin sprak de onderneming tegen dat de leveringszekerheid van energie aan klanten in gevaar komt. Maar klanten die bij DGB Energie blijven, krijgen na 1 november te maken met variabele tarieven. De rekening zal daardoor naar verwachting erg hard stijgen.

'In de brief van 29 september jongstleden hebben wij uw leveringsovereenkomst conform de voorwaarden opgezegd en u aangeraden op zoek te gaan naar een andere energieleverancier', zo schrijft het bedrijf.

Het in Hardenberg gevestigde DGB Energie prijst zichzelf op zijn site aan als leverancier van duurzame energie, die bij boeren wordt ingekocht. Vaak wordt die energie opgewekt met biomassa.

Ingreep kabinet

Om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoogschiet, wil het kabinet 'doen wat nodig is', zegt demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij denkt dat het kabinet 'een ingreep zal moeten doen', zeker als de gasprijzen blijven stijgen. De komende weken moet meer duidelijk worden over waar het kabinet precies mee komt, zei hij tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022.

Volgende week

Volgende week wil het kabinet al in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook exposief zullen stijgen vanaf 1 januari.

De laagste inkomens

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat Hoekstra belooft minstens de helft van die prijsstijging voor huishoudens op te vangen, en daarbij vooral te kijken naar de laagste inkomens. Maar de minister wil zich daar niet op vastleggen. Hij wil eerst weten hoe structureel de recente prijsstijgingen op de wereldmarkt zijn. 'Is het een korte piek, dan heb je echt een andere discussie.' Hoekstra benadrukt daarnaast dat ook gezinnen met een modaal inkomen 'al gauw in de problemen komen als de vaste lasten met een paar tientjes stijgen'.

Oplossing

Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel 'om een echt goed doordachte oplossing te vinden'. Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken 'in hoeverre voorraden een oplossing zijn' en of het kabinet 'een snellere stap op het gebied van isolatie' moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

'Reparatiewerk'

De minister van Financiën sorteert alvast voor op 'reparatiewerk'. Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar voor een extra ingelast overleg, bevestigen bronnen na een bericht van het AD. Volgende week donderdag debatteert de Kamer over de energierekening.

Nog lang genoeg

Tijdens het politieke debat na Prinsjesdag (Algemene Financiële Beschouwingen) kwamen de vier coalitiepartijen al tot een akkoord om de energielasten van huishoudens en mkb'ers te verlichten met 500 miljoen euro. Maar dat is waarschijnlijk lang niet genoeg om de prijsstijgingen op te vangen die er nu aan zitten te komen.

Bron: ANP