Energiecontract afsluiten: vast of variabel?
Door de energiecrisis waren ze een tijdje uit beeld, maar sinds kort durven energie-aanbieders het toch weer aan: vaste contracten voor één, twee, of drie jaar. De hamvraag is nu: moet je op dit moment een vast energiecontract afsluiten, of juist niet?
Energiecontract vastzetten, of juist niet?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niemand heeft een sluitend antwoord op die hamvraag. De crux is namelijk dat niemand weet of de energieprijzen weer gaan stijgen of juist niet. Er zijn namelijk te veel onzekere elementen. Hoe zal het bijvoorbeeld verder gaan met de oorlog in Oekraïne? Wat gebeurt er met de belastingen op de energieprijzen? En krijgen we straks een strenge winter?
Momenteel heeft de overheid een prijsplafond afgesproken voor onze energietarieven. Ook als je nu een contract afsluit, blijft het prijsplafond gelden. Dus deze ‘korting’ wordt verrekend in de voorschotbedragen die de energie-aanbieder baseert op je geschatte verbruik.
Verschil tussen vast- en variabel contract
Bij een variabel contract past de energie-aanbieder het tarief per maand, per kwartaal of per zes maanden aan. Stijging of daling van de kosten hangen af van de marktontwikkeling van de energieprijzen. Je kunt een variabel contract dagelijks boetevrij opzeggen.
Kies je voor een vast contract, dan blijven de tarieven en leveringskosten in principe hetzelfde voor de afgesproken looptijd. Bij het afsluiten is een tarief over het algemeen lager dan het variabele tarief. Maar je zit er dus wel aan vast. Wil je het contract voortijdig opzeggen, dan kan de leverancier een opzegvergoeding vragen.
Financieel-psychologische afwegingen
Het antwoord op de vraag ' moet je op dit moment een vast energiecontract afsluiten of juist niet' heeft ook een financieel-psychologisch tintje. Want wat betekent een tegenslag voor jou? Kies je voor een variabel contract, dan is het belangrijk dat je een forse prijsstijging financieel kan opvangen.
Maar niet alleen financiële ruimte is belangrijk. Blijf je lang chagrijnig van de wetenschap dat je goedkoper uit was geweest als je eerder een vast contract had afgesloten? Dan kan dat een goede reden zijn om voor een vast contract te gaan.
Is een financiële tegenvaller moeilijk in jouw situatie, dan kun je kijken naar de kosten van een vast contract. Dan weet je voor één of meerdere jaren precies waar je financieel aan toe bent.
Heb je minder behoefte aan zekerheid en beschik je over een buffer? Overweeg dan om te kiezen voor een variabel contract. Je kan altijd later alsnog een vast contract afsluiten.
Tweejarig energiecontract soms duurder dan driejarig
We maakten een rondje bij bekende vergelijkingssites: Gaslicht.com, Independer, en Pricewise en keken naar de huidige tarieven van vaste contracten bij verschillende aanbieders. We namen hierbij een gemiddelde gebruik uitgaande van een gezin van vier personen, met een tussenwoning, en een gemiddeld jaarverbruik van 2.500 kWh elektriciteit en 1.700m3 gas.
Een jaarcontract kost voor dit gezin rond de 3.000 euro (230 euro per maand). Zet je het contract twee jaar vast dan kost het je jaarlijks tussen de 3.300 (275 per maand) en 3.500 (291 per maand), en voor drie jaar tussen de 3.100 (258 per maand) en 3.300 (275 per maand). Het blijkt dus dat een tweejarig contract bij sommige aanbieders duurder is dan een driejarig contract. Dat is opvallend, want meestal betaal je een hoger tarief naarmate de looptijd van het contract langer is.
Meer lezen over energiecontracten? Abboneer je op onze gratis nieuwsbrief en mis niets.
Bronnen: genoemde vergelijkingssites, FD, Engie.