'Energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren'

Radarkijkers vermoedden het al langer, maar Amerikaanse wetenschappers hebben het nu bevestigd: energiedrankjes als Redbull kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen en jongeren. Radar besteedde in 2008 reeds aandacht aan de mogelijke risico's van dit soort drankjes.

De wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Miami, bekeken diverse recente studies over dit onderwerp. Zij tekenden hun bevindingen op in een rapport in het tijdschrift Pediatrics. Hun conclusie: regelmatig gebruik van de drankjes kan leiden tot een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, psychische problemen en slaapproblemen. In zeer ernstige gevallen zouden ze zelfs beroertes of een hartstilstand kunnen veroorzaken.

Drie tot vijf keer meer cafeïne

Grote boosdoener is volgens de wetenschappers de hoge dosis cafeïne in de energydrinks. Deze is drie tot vijf keer hoger dan die in cola. De drankjes zijn vooral populair onder jongeren. Van de 5.500 gevallen van een overdosis cafeïne in de Verenigde Staten in 2007, bleek 46% jonger te zijn dan 19 jaar.

Vooral jongeren die lijden aan chronische aandoeningen als diabetes of regelmatig medicijnen moeten slikken, lopen een hoger risico. In combinatie met alcohol is het gevaar nog groter. Een van de onderzoekers roept op het gebruik van de energydrinks te ontmoedigen totdat meer onderzoek is gedaan. Volgens hem heeft niemand baat bij de drankjes. Ze zitten naast caffeïne bomvol suiker, wat kan leiden tot diabetes, vetzucht en een slecht gebit.

In onze uitzending in 2008 bespraken wij behalve de hoeveelheid cafeïne ook de comnbinatie hiervan met twee andere stoffen die erin zitten (taurine en glucuronolactone). Er is nooit onderzocht wat die drie stoffen precies samen doen. Ook de onderzoekers uit Miami benadrukken dat meer onderzoek nodig is.

Placebo-effecten

Jongeren consumeren de drankjes onder andere omdat ze energie leveren en het concentratievermogen vergroten. Althans, dat vinden ze zelf. Dit zouden evengoed placebo-effecten kunnen zijn. Want volgens de onderzoekers zijn ook die effecten niet eens aangetoond. Pediatrie-professor Steven Lipshultz: 'Volgens ons rapport leveren de drankjes geen enkel voordeel op. Net als tabak en alcohol moeten ze streng gereguleerd worden. Voor kinderen, tieners en jonge volwassenen is het niet vastgesteld welke hoeveelheid nog veilig is. de drankjes horen in elk geval niet in hun dieet thuis.'

© Radar