'Test kinderen met klachten op energiedrankje'

Tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes. Dat stelden de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland zaterdag bij RTL Nieuws. De organisaties denken dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei bij RTL namens de energiedrankproducenten: 'Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.'

De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding krijgen het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.Energiedrankjes in RadarRadar besteedde in 2008 aandacht aan de veiligheid en inhoud van energydrinks. Ook kwam het onderwerp al meerdere malen in het nieuws.

Bron: ANP