background branding

Kind dik en ongelukkig door beeldschermgebruik

Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden. Dat meldt Medisch Contact woensdag.

Een uur voor bedtijd zijn gamen, televisie kijken of het gebruiken van een smartphone sowieso af te raden. Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk. Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt hun advies.Gameboy-rug

Augustus vorig jaar waarschuwden orthopeden al voor de zogenoemde gameboy-rug, die het gevolg kan zijn van intensief gamen. Maar langdurig op een beeldscherm turen kan ook leiden tot slaapproblemen, onder meer door het directe effect van het felle licht. Slaapgebrek kan zorgen voor verminderde schoolprestaties, overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Ook branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien komen vaak voor.Cultuuromslag gewenst

De deskundigen adviseren ouders de totale schermtijd terug te brengen tot hooguit twee uur per dag, geen tv-toestellen op kinderkamers te zetten en 's avonds geen smartphone toe te laten op hun slaapkamer.

De laatste 30 jaar zijn er steeds meer kinderen te dik en dat komt onder meer door het flink toegenomen beeldschermgebruik, betogen de artsen. Een echte cultuurverandering is nodig voor de kleintjes: de artsen adviseren om kinderen onder de 2 jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

---

Medisch Contact is een website en weekblad voor artsen, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Bron: ANP / Medisch Contact