Energierekening nóg hoger door netbeheer: zo zit het (en zoveel ga je betalen)

Je gaat volgend jaar nog meer betalen voor energie. Bovenop de gestegen energiekosten, worden namelijk miljarden geïnvesteerd in onderhoud en uitbreiding van de energienetten. Radar legt je uit waarom en hoeveel meer jij gaat betalen.
Kosten doorberekend aan consument
Kosten die netbeheerders zoals Liander en Steding hiervoor maken, worden doorberekend aan de consument. Het gaat om zeven euro per maand. Dat is 84 euro per jaar.
De verhoging is mogelijk na een besluit van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Omdat consumenten en bedrijven niet zelf hun netbeheerder kunnen kiezen, stelt de toezichthouder de prijzen jaarlijks vast.
Waarom is het nodig?
Netbeheerders steken miljarden in uitbreiding en aanpassing van de netten zodat de energietransitie mogelijk is. Het stroomnet is in alle provincies nu namelijk grotendeels vol. Het stroomnet zit zelfs zo vol dat bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken, de komende jaren geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen.
Hoe dat komt? Steeds meer consumenten en bedrijven zijn aan het verduurzamen: er komen bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. Hierdoor neemt het stroomverbruik hard toe en daar is het netwerk nog niet op berekend.
Problemen voor consumenten
Ceriel Thissen, woordvoerder van netbeheerder Alliander vertelde eerder al aan Radar dat het stroomnet steeds meer tegen de grenzen aanloopt. Daarom kun je volgens Thissen merken dat de problemen toenemen.
Bijvoorbeeld als je een warmtepomp wilt installeren of elektrisch wilt gaan koken. Hier heb je namelijk een zwaardere elektriciteitsaansluiting voor nodig en die kan niet altijd meteen geïnstalleerd worden. “Het kan dus zijn dat je wat langer moet wachten voor je je huis kunt verduurzamen”, vertelt Thissen. Naast de extra belasting van het stroomnetwerken kampen aanbieders namelijk ook met personeels- en materiaaltekorten.
Extra stijging voor mensen met variabel contract
“Wat je daarnaast kunt merken is dat de straat misschien wat vaker open ligt”, vult Thissen aan. Om aan de toekomstige vraag naar stroom te kunnen voldoen, moet het netwerk namelijk verzwaard worden. Hiervoor moeten er twintigduizend elektriciteitshuisjes komen en gaat één op de drie straten open.
Maar niet alleen door zogeheten transportkosten wordt de energierekening hoger. Eneco, Essent en Vattenval maakten afgelopen week bekend dat de energierekening voor klanten met een variabel contract omhoog gaat. Dat komt volgens de energieleveranciers door hogere belastingen.