Energierekening niet te controleren

Een keer per jaar komt ‘ie binnen, de energierekening. De meeste mensen zullen checken of de meterstanden die je hebt doorgegeven wel kloppen. En dat is het dan, want de rest van de rekening zal wel kloppen. Toch?

Is dat wel zo? De rekening staat vol kostenposten die amper te controleren zijn. De netbeheerskosten, de vermindering energiebelasting, de correctiefactor… De rekening is een woud van onbegrijpelijke termen en getallen. Erger nog; volgens Vereniging Eigen Huis kan het flink misgaan op de rekening. En dat kun je dus niet zelf controleren.

VEH nam 200 rekeningen onder de loep en zag dat het in 5 tot 10 procent van de gevallen misgaat. Zaken die aan het licht kwamen doordat VEH inmiddels wist waar ze moesten zoeken. Het kan consumenten honderden euro's per jaar schelen. VEH pleit dan ook voor een standaardisatie van de rekening, zodat je deze goed kan vergelijken en begrijpt.

Dat je bijna een boekhouder moet zijn om je rekening te checken, ondervond ook Leon Curvers. Hij sloot een éénjarig abonnement af bij Oxxio. Toen de eindafrekening eenmaal kwam, besloot meneer Curvers deze eens te checken met de oorspronkelijke offerte. Meneer Curvers is inmiddels met pensioen, maar was vroeger boekhouder, dus cijfers checken zit in zijn bloed.

Tot zijn verbazing bleken de prijzen bepaald niet overeen te komen. Toen hij Oxxio hierover benaderde, werd hij niet geholpen. Oxxio kwam pas in beweging toen meneer Curvers de zaak voorlegde aan de geschillencommissie Energie. Inmiddels is de zaak opgelost, maar het kan dus lonen om de offerte goed te vergelijken met de eindnota.

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat de energierekening transparant en duidelijk is. De autoriteit onderzoekt of energieleveranciers dezelfde gegevens gebruiken op hun offertes, contracten én nota's. 'Je moet direct kunnen zien wat er staat en of dit klopt', aldus de ACM. De verwachting is dat dit onderzoek over enkele maanden gereed is. Tot die tijd heel goed opletten dus. Lees meer over hoe je het aanpakt:Checklist: zo controleer je je energierekening

Forumreacties

17
  • Door Radar

Iedereen checkt zijn energierekening als die binnen komt. Kloppen de meterstanden wel? Ja, dan verdwijnt de rekening meestal in een laatje. Maar er kan van alles mis mee zijn. Want klopt het tarief voor de correctiefactor gas wel? En is de kilowattuur-prijs van je offerte wel dezelfde als op de eindnota? En wordt de energiebelasting wel goed verrekend? Kortom, kan je je eigen rekening wel controleren? Maandag 6 februari 2017 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Jantje7

Het is inderdaad moeilijk om de rekening te controleren. Zo wordt verhoging of verlaging van de kale prijs direct verrekend zonder vermelding wat de prijs over een bepaalde periode is geweest. Ook de tussen standen bij prijswijziging worden nergens vermeld. Daarbij komt dan nog dat de betalingen worden bijgeteld, verminderd met een bedrag als met gebruik maakt van automatische incasso. Blijft een bos wat door de bomen niet meer te zien is.

  • Door Leeuw1lion1980

Hier in Amstelveen hebben ze Maas in regelgeving gevonden. Energieleverancier Bam leest standen op afstand af.. Tijdstip onbekend bij huurder.. stuurt eindstanden en kosten naar woningbouw Eigen Haard..... WONINGBOUW stuurt pas rond mei factuur met hierin niet de standen.... Maar alleen verbruik en kosten.... Gevolg totaal oncontroleerbaar.... Bij klachten wijst Bam naar Eigen Haard. en andersom.