background branding

Essent stelt verhoging uit, maar laat klant wel weer extra betalen

Essent.jpg

Essent maakt in november stroom bijna een vijfde duurder dan het geval zou zijn geweest als de tarieven al deze maand waren verhoogd, meldt NU.nl. Ook gas wordt nog eens acht procent duurder dan eerder aangekondigd. Hoe zit dat?

Energieleveranciers, waaronder Essent, kondigden vorige maand aan dat hun tarieven per 1 oktober flink gingen stijgen. Toezichthouder ACM stak daar echter een stokje voor. De bedrijven waren volgens hen te laat met de berichtgeving van deze verhoging. Ze moeten minimaal dertig dagen van te voren een tariefswijziging aankondigen. 

Greenchoice en Eneco geen extra verhoging

Ondanks dat de energieleveranciers vinden dat ze zich aan de regels hebben gehouden, gingen ze overstag: ze stelde de prijsverhoging uit. Voor klanten van Greenchoice en Eneco resulteert dit niet in een extra tariefsverhoging. Bij Essent is dat anders.

Korting langdurige klanten

Essent maakt de energie wel duurder dan vorige maand was aangekondigd. Heb je een variabel contract dan gaat je elektriciteitstarief met negentien procent omhoog. Bij gas is het verschil acht procent. De stijging is minder groot als je langdurig klant bent omdat je dan korting krijgt. 

Essent wil evenveel inkomsten

Met een verhoging boven op de aangekondigde toename in september, wil Essent evenveel extra inkomsten hebben als in de situatie waarin het bedrijf de tarieven per 1 oktober had kunnen verhogen. 

Een woordvoerder van de energieleverancier laat weten dat de opschorting niet alleen negatief uitpakt voor klanten. Ze betalen nog een maand lang de aanzienlijk lagere prijzen voor elektriciteit en gas. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: NU.nl