Eten over van Kerst, hoe lang is het nog houdbaar?
Bij verpakte voedingswaren staat altijd vermeld tot wanneer deze houdbaar (THT) of bruikbaar (TGT) zijn. Soms zijn ze 'na opening beperkt houdbaar'. Welke producten kun je op derde Kerstdag nog prima serveren en wat moet helaas de GFT-bak in?
THT of TGT
Producten met ‘Te gebruiken tot’ (TGT) zijn alleen veilig tot en met de vermelde datum, daarna moet je deze niet meer eten. Het gaat dan meestal over producten die maar korte tijd houdbaar zijn zoals vlees of vis. Staat er ‘Tenminste houdbaar tot’ vermeld, dan komt het minder nauwkeurig. Je kunt deze producten, die minder snel bederven, meestal nog wel eten. De kwaliteit wordt na de datum wel minder.
Koel of gekoeld
Op veel producten staat ook vermeld hoe je het moet bewaren. Soms staat er ‘koel bewaren’ en soms ‘gekoeld bewaren’. Het klinkt hetzelfde, maar het verschil is groot. Etenswaren die je koel moet bewaren, kun je bewaren in een lade of voorraadkast. Een temperatuur tussen de 15 en 20 graden noemen we namelijk ‘koel’. Producten die ‘gekoeld’ bewaard moeten worden, moeten in de koelkast. Dat geldt voor de bederfelijke waren.
Na openen beperkt houdbaar
Als je een product opent kan het zijn dat het daardoor sneller gaat bederven. In die gevallen staat op de verpakking ‘na openen beperkt houdbaar’. Zo geldt voor vlees, vis en kipfilet dat je het dezelfde dag nog moet eten. Vleeswaren in de koelkast kun je na openen nog vier dagen bewaren en melk drie tot vijf dagen. Aangeraden wordt om voor gebruik goed te kijken en te ruiken: is een product verkleurd of heeft het een afwijkende geur, dan is het waarschijnlijk niet goed meer.
Bewaren in de vriezer
Vaak wordt gedacht dat ingevroren producten bijna oneindig te bewaren zijn. Helaas blijft eten niet altijd goed en lekker in de vriezer. Volgens het Voedingscentrum kun je brood ongeveer een maand bewaren in de vriezer. Voor vlees en vis is dit ongeveer zes maanden en groenten en fruit kun je ongeveer een jaar in de vriezer houden.
Gourmethapjes, stoofpeertjes en garnalencocktail
Zit je nou op derde Kerstdag met allerlei hapjes en etenswaren, dan kun je altijd de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum raadplegen. Daar lees je dat je garnalen met een magere dressing slecht één dag in de koelkast kunt bewaren. Stoofpeertjes? Die kunnen nog wel een paar dagen. En als je de kerstkalkoen nog niet hebt bereid, dan moet je vaart maken, want die kan slechts twee dagen in de koelkast. Hetzelfde geldt voor de soep van Eerste Kerstdag.