EU-landen beperken goedkoper bellen

De extra kosten voor bellen, sms'en en mobiel internetten in een ander Europees land kunnen lager, maar ze hoeven niet helemaal te verdwijnen. Dat stellen de lidstaten van de Europese Unie woensdag.

Zij nemen daarmee een ander standpunt in dan het Europees Parlement. Het EU-parlement wil de zogenoemde roamingkosten helemaal afschaffen, en het liefst nog eind dit jaar.

Bedrag moet aanzienlijk lager worden

De lidstaten vinden dat consumenten uitsluitend binnen een nog te bepalen limiet moeten kunnen bellen en internetten zonder extra kosten. Als klanten dit roamingtegoed hebben opgebruikt, mag een telecommaatschappij wel wat in rekening brengen. Dat bedrag moet wel aanzienlijk lager liggen dan de huidige tarieven.

'Voorstel mist ambitie'

De lidstaten en het EU-parlement moeten nu op zoek naar een compromis. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vreest een harde confrontatie. Volgens haar mist het voorstel van de landen elke ambitie.

'Belediging'

Schaake ziet niets in een tegoed van belminuten of megabytes. 'Een paar MB per dag aanbieden in plaats van het volledig afschaffen van roaming is een forse belediging voor het Europees Parlement, maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen', aldus de afgevaardigde in een verklaring.

Voorstel onverwacht en ongewenst

Ook de Consumentenbond is teleurgesteld. 'De Europese Raad van Ministers lijkt vooral naar de telecomindustrie te hebben geluisterd. Niet naar de miljoenen consumenten die zich al jaren over de roamingtarieven beklagen. Het terugdraaien van de voorstellen waarmee eerder is ingestemd, is onverwacht en ongewenst', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Bron: ANP